Ο Ολυμπιακός Πειραιώς γιατί έγινε η μεγάλη, η πιο μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα; Αυτή, δηλαδή, με το περισσότερο οπαδικό κοινό και τους περισσότερους τίτλους. Γιατί; Εδώ σε θέλω. Υπάρχει και ο Ολυμπιακός Λουτρακίου, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Ολυμπιακός Κορυδαλλού. Γιατί ειδικά ο του Πειραιώς εκτινάχθηκε; Γιατί ο Ολυμπιακός κι όχι ο Εθνικός Πειραιώς. Ο Αργοναύτης. Μια άλλη ομάδα του Πειραιά.
Γιατί ο Παναθηναϊκός βγήκε μπροστά, πολύ μπροστά, και δεν έμεινε στη σκιά του Πανιώνιου, του Απόλλωνος, του Αθηναϊκού. Γιατί;
Για κάποιο λόγο ξεχώρισαν στη Θεσσαλονίκη οι Άρης και ΠΑΟΚ και Ηρακλής, όχι ο Μακεδονικός, ο Απόλλων Καλαμαριάς.
Τα ερωτήματα με την ευκαιρία ότι σα σήμερα 27 Φεβρουαρίου, το 1900, ιδρύθηκε η Μπάγερν Μονάχου, η πιο αναγνωρίσιμη ομάδα της Γερμανίας με τις περισσότερες διακρίσεις εντός και εκτός χώρας. Γιατί η Μπάγερν κι όχι κάποια άλλη ομάδα στην πατρίδα του Χίτλερ;
Επειδή αυτοί που έφτιαξαν, που δούλεψαν για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ήταν πιο ικανοί άνθρωποι. Περισσότερο βρώμικοι, περισσότεροι αποτελεσματικοί. Περισσότερο φιλόδοξοι. Και, βέβαια, διότι στην πορεία η ομαδούλα που έφτιαξαν βρήκε πελατεία. Οπαδική πελατεία. Αν μια ομάδα δεν έχει κόσμο, τότε δεν έχει και έσοδα. Κι αν δεν έχει έσοδα, δεν βάζει από κάτω της άλλες ομαδούλες.
Τι συνέβη με την Μπάγερν. Μια παρέα από 18 νεαρούς δεν ένοιωθαν καλά στον Γυμναστικό Σύλλογο του Μονάχου, είπαν να ανοίξουν δικό τους κλαμπ. Συνήθως έτσι συμβαίνει. Κάτω από την κουβέρτα μιας ομάδας, ίσως μία από τις ρίζες της, ένα κλαδί της, γεννάει μία άλλη. Έτσι έσκασε μύτη η Μπάγερν. Μία από τις χιλιάδες ποδοσφαιρικές ομάδες. Μόνο που δεν έμεινε μία στις χιλιάδες. (Στη φώτο από παιχνίδι της Μπάγερν με τον Ολυμπιακό.)
Φυτεύεις ένα δένδρο. Για ποιο λόγο αν δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να το φροντίζεις; Να το ποτίζεις, να το προστατεύεις, να το κλαδεύεις, να του μιλάς, ναι, να του μιλάς. Και να χαίρεσαι όταν μεγαλώνει, κι όταν ομορφαίνει.
Διαβαστε ακομα: