Απάντηση δεν θα δοθεί ποτέ. Η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος ή όχι. Τελικός του μουντιάλ 1966 στο Ουέμπλεϋ, Αγγλία και Γερμανία Δυτική τελείωσαν 2-2 το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια. Η κουβέντα διότι έγιναν πολλά στο παρασκήνιο για να πάρει το κύπελλο η Αγγλία, στο λογαριασμό και ο τελικός.
Σουτ του Τζεφ Χαρστ, η μπάλα κτυπάει στο εσωτερικό του οριζόντιου δοκαριού και καταλήγει στο έδαφος (φώτο), αφού συμπληρώθηκαν 100 λεπτά, δέκα τουλάχιστον μετά την έναρξη της παράτασης, στις 30 Ιουλίου, σα σήμερα. Είναι η φάση που η Ιστορία του ποδοσφαίρου δεν έχει δώσει απάντηση. Ούτε και πρόκειται.
Το γκολ(;) μέτρησε, έγραψε το 3-2 και είναι η πιο αμφισβητούμενη φάση σε τελικούς του παγκόσμιου κυπέλλου, όπως λεγόταν τότε η διοργάνωση. Ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ ήταν επόμενο να τρέξει στον 40χρονο επόπτη, τον σοβιετικό μυστακοφόρο Τοφίκ Μπαχράμωφ (1925 – 1993)..
Όπως αρκετοί οι οποίοι δεν κατάφεραν να κάνουν καριέρα ποδοσφαιριστή, έτσι και ο Τοφίκ από το Αζερμπαϊτζάν έγινε διαιτητής, μετά τον πόλεμο. Είχε λάβει μέρος στην ιστορική και καθοριστική για τα σχέδια του Χίτλερ Μάχη του Στάλινγκραντ, όπου η Γερμανία ηττήθηκε από την Σοβιετική Ένωση.
«Αφού η μπάλα «έπιασε» και δίχτυ όταν κτύπησε στη μέσα πλευρά του δοκαριού, το γκολ είναι κανονικό…». Κάπως έτσι το έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Αζέρος αντιφασίστας Τοφίκ Μπαχράμωφ, ο μοναδικός διαιτητής στη γη που έχει δώσει το όνομά του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο!
Μετά το θάνατο του Μπαχράμωφ το «Στάδιο Λένιν» στο Μπακού μετανομάστηκε «Μπαχράμωφ». Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του έξω από το γήπεδο έγιναν με την ευκαιρία αγώνα Αζερμπαϊτζάν – Αγγλία(!) το 2004. Παρών ήταν και ο Τζεφ Χαρστ!
Λέγεται ότι ο γιος του Μπαχράμωφ πριν πεθάνει ο πατέρας του,στις 26 Μαρτίου 1993, τον ρώτησε για τελευταία φορά «Η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος;…». Και η απάντηση στον γιο δόθηκε με μια λέξη «Στάλινγκραντ».
Διαβαστε ακομα: