Γράψε στο χαρτί τους δέκα καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ελλάδος. Τους δέκα της Ιταλίας ή Αγγλίας, αν τους γνωρίζεις. Τους δέκα κορυφαίους στον κόσμο, όλων των εποχών. Αν γνωρίσεις τη ζωή τους από το ξεκίνημα τους, τότε θα διαπιστώσεις πως και οι δέκα δεν είχαν δείξει από πιτσιρίκια το ταλέντο τους. Απεναντίας, κάποιους από τους πολύ παικταράδες, που έγραψαν Ιστορία δοξασμένη, τους είχαν πάρει στο ψιλό στα πρώτα πρώτα τους βήματα.
Να, ένα πιασιάρικο θέμα να το κάνει βιβλίο ένας αθλητικός συντάκτης. Αν όχι στα χρόνια που εργάζεται, αλλά όταν συνταξιοδοτηθεί. Να παρουσιάσει τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, τους οποίους είχαν απορρίψει και οι ειδικοί. Οι πρώτοι προπονητές τους.
Ο Μέσι και ο Ρονάλντο (φώτο, που ανέβασε η Μπαρτσελώνα, Δεκέμβριο του 2020, παραμονές αγώνα με την Γιουβέντους) έκαναν μπαμ από κούνια, που λέμε. Ότι διέθεταν τα σωματικά και ψυχικά χαρίσματα, πέρα από τη δεξιοτεχνία στη μπάλα, για να εξελιχθούν. Να γίνουν σπουδαίοι. Ρωτάς για τον Μπουφόν; Έγινε ο Νο 1 τερματοφύλακας στον κόσμο, μέχρι τα 40 έπαιζε σε ομάδα αφρόκρεμας, πρώτου επιπέδου. Όταν, όμως, άρχισε δειλά στα 12 με 13 ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, που είχε… πλατυποδία, δεν τον είχαν πάρει στα σοβαρά. Κι όσο επέμεινε αυτός, τόσο προκαλούσε ειρωνικά μειδιάματα.
Λένε ότι το ταλέντο φαίνεται από πολύ ενωρίς. Έτσι είναι. Ξεχωρίζει αυτός που θα διακριθεί στη συνέχεια στο σινεμά, στο πιάνο, στο χορό, στο τραγούδι κ.α. Υπάρχει πάντα και το αληθινό σενάριο, όπου τεράστιοι καλλιτέχνες είχαν απορριφθεί στα νειάτα τους. Ως ατάλαντοι, ως ακατάλληλοι. Όπως ο Γάλλος Αντουάν Γκριεζμάν.
Με τίποτα, για παράδειγμα, δεν γέμιζε το μάτι ο πιτσιρικάς Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς. Ένας στις δεκάδες των παιδιών στις ακαδημίες της σουηδικής ομάδας. Κανένας από τους προπονητές στα φυτώρια των μικρών δεν υπολόγιζε το παιδί μιας οικογένειας μεταναστών. Αυτός, όμως, κοιμόταν και ξυπνούσε με το… αρρωστημένο πάθος της θέλησης. Να πετύχει στη μπάλα ο κόσμος να χαλάσει.