Το οπαδικό ερώτημα πόσοι είναι οι γάβροι και πόσοι οι βάζελοι ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια, αν πέφτω έξω ένα με δύο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από τότε που στην Ελλάδα έγινε η μόδα με τα γκάλοπ, ξεφύτρωσε κι αυτό το κόλπο. Και άρχισαν να πέφτουν τα νούμερα, τα ”αξιόπιστα” στοιχεία της εξέδρας, τόσοι είναι οι αεκτζήδες και τόσοι οι παοκτζήδες. Ο καθένας τα… μετρούσε όπως το βόλευε. Όταν μπήκε στον Παναθηναϊκό ο Αλαφούζος είπε ότι μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως ”οι φίλαθλοι της ομάδας μας από 16 χρονών και άνω υπολογίζονται σε 1,6 εκ.”. Παρατραβηγμένο.
Δεν βγαίνει τέτοιο νούμερο στην οπαδογραφία των Ελλήνων, εκτός κι αν θεωρηθεί ότι στο σύνολο του ο ελληνικός πληθυσμός είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Ξεπερνάει τα 20 εκ. Να τα βάλουμε κάτω.
Για μια αξιόπιστη απάντηση σχετικά με την οπαδογραφία των Ελλήνων, ξεκινάει κανείς πρώτα από το πόσοι είμαστε στο χωριό. Πόσοι είναι οι Έλληνες για να υπάρχουν περισσότεροι από ενάμισυ εκατομμύριο παναθηναϊκοί, οι άνω των 16 χρονών; Πενήντα εκατομμύρια είμαστε όλοι, σαράντα, εικοσιπέντε, πόσοι; Να τα βάλουμε κάτω.
Για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει κράτος στην Ελλάδα, από το 1830, οι Έλληνες μετρήθηκαν κοντά στα ένδεκα εκατομμύρια στην απογραφή του 2001, για την ακρίβεια 10.964.020 άτομα. Δεν αποκλείεται το νούμερο να μην είναι γνήσιο, αν μπήκαν στο λογαριασμό κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Για την Ιστορία αναφέρουμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός μετρήθηκε μειωμένος στην απογραφή του 2011, στα 10.896.286.
Αν λάβουμε υπ΄ όψιν ότι ο μισός πληθυσμός είναι γυναίκες, οι οποίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό αδιαφορούν για τη μπάλα, τότε οι ποδοσφαιρόφιλοι, μάλλον οι οπαδοί των ομάδων, δεν είναι περισσότεροι από 4 εκ. Πως προκύπτει αυτό το νούμερο;
Οι άνδρες είναι λιγώτεροι από 5,4 εκ. και απ΄ αυτούς ένα 10% είναι ”νεκρό” ποδοσφαιρικά. Εκτιμούμε ότι ένα 10% των γυναικών είναι οπαδικά ενεργό ποσοστό. Από την άλλη λαμβάνουμε υπ΄ όψιν ότι ένα εκατομμύριο του ανδρικού πληθυσμού σε νηπιακή ή παιδική ηλικία δεν έχει ”μυηθεί” ακόμα σε οπαδοσύνη.
Απ΄ όλες τις ”απογραφές” που έχουν γίνει, οι περισσότερες ανεύθυνες και οπαδικά εγωίστικές, η πλέον αξιόπιστη είναι εκείνη του μακαρίτη Μιχάλη Τροχανά: Πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι ολυμπιακοί. Γύρω στους 800.000 οι παναθηναϊκοί. Μισό εκατομμύριο οι αεκτζήδες. Και ακολουθούν οι παοκτζήδες.
Βεβαίως υπάρχουν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της έρευνας που είχε κάνει ο Τροχανάς πριν γίνει ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Φίλος μου, σοβαρός και αξιοπρεπής, αλλά άρρωστος παναθηναϊκός, δημοσιογράφος, όχι αθλητικός συντάκτης, είναι κατηγορηματικός: ”Μύθος ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερο οπαδικό ρόστερ. Εμείς οι βαζέλοι είμαστε περισσότεροι”.
Τόσα χρόνια στη δουλειά δεν έχω ανάγκη καμία έρευνα για να υποστηρίξω το δεδομένο. Ότι οι γάβροι είναι οι πιο πολλοί. Και ακόμα ότι είναι οι πιο «εμπορικοί», η αγοραστική τους αξία είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με το οπαδικό κοινό κάθε άλλης ομάδας. Για παράδειγμα, αν γράψεις κάτι καλό για τον Ολυμπιακό θα το «αγοράσουν» οι γάβροι περισσότερο από τους παναθηναϊκούς ή τους αεκτζήδες, στη περίπτωση που γράψεις κάτι παρόμοιο γι’ αυτούς. Ειδικά τη δεκαετία που ο Ολυμπιακός ήταν στη δίαιτα από πρωταθλήματα, οι γάβροι ήταν ακόμα περισσότερο «καταναλωτικοί». Πήγαιναν περισσότερο στο γήπεδο, αγόραζαν περισσότερο εφημερίδα κ.λ.π.
Διαβάστε ακόμα: