Έγινε, τελικά. Η γκραν σουξέ έκπληξη. Η μέγιστη της αιωνιότητος σε επίπεδο κλαμπ. Πρωταθλητής Αγγλίας ο Λεβαδειακός. Όπως το λέω. Σα να πήρε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ο Πλατανιάς. Ούτε καν ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής που έχουν μια προϊστορία. Στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου, χωρίς αμφιβολία, που δεν είναι μονοπώλιο, αλλά διεκδικείται από 3 και 4 και 5 ομάδες, τις γνωστές, τις διεθνείς, τις παραδοσιακές του νησιού, υπερίσχυσε τη σαιζόν 2015-16 ο Παναιτωλικός της Αγγλίας.
Τι σημαίνει τούτη η ομηρικού τύπου επιτυχία της Λέστερ, μάλιστα εξασφάλισε τον τίτλο δύο αγωνιστικές πριν το τέλος; Τι μας λέει εδώ στην Ελλάδα η δίχως προηγούμενο έκπληξη από καταβολής ποδοσφαίρου, να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία ο Παναθρακικός της; Μας λέει, και με το μπαρδόν, αυτό που εδώ και 40 χρόνια έγραφε ο αποδυτηριάκιας. Ότι εύκολα, πολύ εύκολα εδώ στην Ελλάδα μπορεί να το πάρει και μια από τις λεγόμενες «μικρές» ομάδες. Πάρα πολύ εύκολα. Γιατί;
Δεν υπάρχουν μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα. Γι’ αυτό. Οι «μεγάλες» ομάδες στην Ελλάδα είναι καφενεία. Σκέτα καφενεία. Όπως το λέω. Μια ζωή Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, αυτά τα βαρειά ονόματα, στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ μεγάλες, και αξιοσέβαστες ομάδες. Απλά έχουν περισσότερο κόσμο, περισσότερο χρήμα, καλύτερους παίκτες. Όχι οργάνωση μαγαζιού, όμως. Όχι και ομάδες δουλεμένες να τις βλέπεις στο γήπεδο και να τις χαίρεσαι.
Έχανε, για παράδειγμα, το πρωτάθλημα για 10 χρόνια ο Ολυμπιακός, γιατί; Επειδή ήταν ένα καφενείο. Τόσο απλά. Ας ξόδευε τ’ άντερά του στις μεταγραφές. Και λέγανε ότι τους κυνηγάει το κράτος, η διαιτησία, το κατεστημένο. Ένα καφενείο έφτασε στον υποβιβασμό η ΑΕΚ. Ένα σκέτο καφενείο. Το ίδιο και ο Άρης. Ένα κανονικό καφενείο κυκλοφορούσε για δεκαετίες ο ΠΑΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια.
Σα σήμερα 17 Μαίου, το 2016, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια η Λέστερ. Η Λαμία της Ελλάδος. Ο Αστέρας Τρίπολης της Ελλάδος. Για όσους έχουν μάτια και βλέπουν με καθαρό μυαλό η εν λόγω ομαδούλα της Αγγλίας δεν πέτυχε μόνο τον άθλο, αλλά και το μεγαλύτερο ξεβράκωμα των ελληνικών ομαδάρων. Που μια ζωή λαμογιάρουν. Βαρβάτοι επιχειρηματίες μπαίνουν στο ποδόσφαιρο και δεν ενεργούν ως επιχειρηματίες της μπάλας. Δεν προσαρμόζονται επιχειρηματικά στο χώρο. Όχι. Το μόνο που κάνουν είναι να λαμογιάρουν με τον κόσμο. Να καλοπιάνουν τον κόσμο. Να το παίζουν αγαπητικοί της ομαδάρας τους. Και να παριστάνουν τους εισαγγελείς για να δικαιολογούν την προσωπική τους αποτυχία. Που δεν είναι αποτυχία.
Να, γιατί εύκολα, πολύ εύκολα στην Ελλάδα και μια μικρή ομάδα άνετα χτυπάει το πρωτάθλημα. Επειδή με αντιπάλους αφεντικά της πλάκας σε ΠΑΕ και με λιγώτερα λεφτά μπορεί να το πάρει αυτή. Μας το έδειξε κατάμουτρα η Λέστερ. Σε 38 παιχνίδια πέτυχε 23 νίκες και απέσπασε 12 ισοπαλίες. Με μόνο τρεις ήττες μάζεψε 81 βαθμούς έναντι 71 της δεύτερης Άρσεναλ. Τρίτη η Τότεναμ με 70 και τέταρτη η Σίτυ με 66. Πρώτος σκορερ ο Χάρυ Καίην 25 γκολ, από 24 οι Αγουέρο (Σίτυ), Τζαίημυ Βαρντί (Λέστερ).
Διαβάστε ακόμα: