Φωτιές στην Ελλάδα. Καταστροφικές πυρκαγιές. Την πληρώνουν οι κάτοικοι και το φυσικό περιβάλλον. Ερώτημα, για να μη λέμε πολλά και να μπούμε κατ’ ευθείαν στο θέμα. Ο ξένος τουρίστας δεν μας λυπάται. Έρχεται στην πατρίδα μας να χαρεί τον ήλιο μας και τις παραλίες μας, αλλά κάνει εμετό από την οικοδομική αυθαιρεσία. Από την οικοδομική χυδαιότητα. Από την απουσία της κρατικής παρέμβασης.
Αυτή δεν είναι χώρα, είναι μπουρδέλο, σκέφτεται ο επισκέπτης που μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια τον λέγαμε ”περιηγητή”. Μετά έγινε τουρίστας όταν και η μεσαία τάξη της Ευρώπης ανακάλυψε τον παράδεισο της γης. Ναι, κύριοι μαλάκες, αυτό είναι η πατρίδα μας. Να το ξαναπώ, ζούμε στον καλύτερο τόπο.
Τι άλλο να σκεφτεί ο τουρίστας, όταν στην πατρίδα του δεν του επιτρέπεται να βάλει ούτε ένα, το τονίζω ούτε ένα τούβλο, χωρίς την άδεια της πολεοδομίας. Και δεν χτίζει όπως γουστάρει, ό,τι θέλει, παρά μόνο σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο της πολεοδομίας.
Ο Έλληνας συμπεριφέρεται ως καταπατητής. Πειρατής. Ακόμα κι αν έχει άδεια οικοδομής. Είναι στα γονίδια του η παρανομία. Δεν φταίει αυτός. Και ο ξένος στον τόπο του το ίδιο θα συμπεριφερόταν, αν δεν είχε το φόβο του κράτους. Στην Ελλάδα δεν φταίει το κράτος. Μιλάμε σοβαρά. Δεν φταίει κάτι που είναι ανύπαρκτο. Θα έφταιγε το κράτος αν ήταν υπαρκτό.
Στην ακτή της Ιάβας πηγαίνουν οι μεγάλες θαλάσσιες χελώνες και αφήνουν τα αυγά τους. Τι λες στο φωτορεπορτάζ με την καβαλαρία Ινδονήσιων στα ζώα επάνω; Βγήκαν στη στεριά να ξεγεννήσουν και οι Ιθαγενείς το ‘ριξαν στο παιχνίδι. Ξανά μανά ρωτάω. Ποια γνώμη έχεις για τα ανθρωποειδή που την είδαν λούνα παρκ με τις θαλάσσιες χελώνες.