Κόσμος πάει κι έρχεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα. Η μετανάστευση για τους Έλληνες είναι μία πολύ παλιά ιστορία. Ίσως έτσι να εξηγείται η εξοικείωση με αυτό που συμβαίνει στη χώρα, τη μετατροπή της σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλοδαπών. Από την αρχαιότητα οι Έλληνες, λοιπόν, άλλοτε μεμονωμένα άτομα, άλλοτε σε ομάδες, εγκατέλειπαν τη χώρα για να βρουν την τύχη τους. Αντίθετα, ο ερχομός προσφύγων θα αρχίσει πολλούς αιώνες μετά, με αποκορύφωμα την έλευση των Ελλήνων της Μ. Ασίας το 1922.
Το πρώτο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων εκδηλώθηκε με την «αγροτική μετανάστευση» στην αρχαία Ελλάδα και είχε βασικό της αίτιο το δημογραφικό και σκοπό την κατάκτηση νέων εδαφών (Μικρά Ασία, Βόρειος Αφρική, Σικελία). Ακολούθησε η «εμπορική» μετανάστευση που διήρκησε από τον Μεσαίωνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, με κύριο αίτιο τις εμπορικές συναλλαγές με την Κεντρική Ευρώπη, τον Βαλκανικό χώρο και την Μέση Ανατολή. Το τρίτο κύμα μετανάστευσης ήταν το βιομηχανικό και άρχισε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και διήρκησε περίπου έναν αιώνα. Μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας μετανάστευσε προς τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη της Δύσης, ιδιαίτερα το διάστημα μετά 1960.
Στον καιρό μας είναι πάντα σε πλήρη εξέλιξη η μετανάστευση χιλιάδων – 200- 250.000 – άνεργων μορφωμένων νέων σε χώρες της Ευρώπης κυρίως για την ανεύρεση δουλειάς.
Ζούμε, όμως και μία από τις φάσεις των μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Το δράμα των προσφύγων, όσων καταφθάνουν στη χώρα μας από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες.
Δεν θα έλεγα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι σε χειρότερη μοίρα από τους Έλληνες που ήρθαν πρόσφυγες στη μητέρα πατρίδα από την πρώην Σοβιετική Ένωση ή τη Μ. Ασία. Οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας ανέρχονταν σε περίπου δύο εκατομμύρια ψυχές και έφτασαν στην Ελλάδα το 1922, μέσα σε ένα κλίμα μάλλον εχθρικό. Από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι πρόσφυγες ήρθαν λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος
Παγκόσμιος Πόλεμος και εξ αιτίας του πολέμου, έζησαν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίσθηκαν με καχυποψία, καθώς θεωρήθηκαν “επηρεασμένοι” από το πολιτικό σύστημα της Σοβιετικής Ένωσης
Διαβαστε ακομα:
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΒΟΜΑΡΑ ΤΟΥ