Είναι οι δυο πιο αναγνωρίσιμες φανέλες παγκοσμίως. Αυτή των New York Yankees και εκείνη της εθνικής Βραζιλίας. Δεν ασχολούμεθα με το μπαίηζμπωλ. Παίζουμε μπάλα με τη θρυλική κίτρινη μπλούζα της Σελεσάο, που μέχρι το 1950 δεν υπήρχε. Φοβερά πράγματα.
Η εμφάνιση της Βραζιλίας ήταν ολόασπρη. Έκατσε, όμως, εκείνη την αποφράδα ημέρα για τη χώρα, η ήττα από την Ουρουγουάη, στο τελευταίο παιχνίδι του μουντιάλ του 1950 στο Μαρακανά. Μετά από μήνες πένθους, η ομοσπονδία αποφάνθηκε ότι η εμφάνιση ήταν γκαντέμικη. Το 1953 μια βραζιλιάνικη εφημερίδα κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για το σχεδιασμό της νέας φανέλας. Απαραίτητη προϋπόθεση η χρήση τεσσάρων χρωμάτων, όσα και τα ίδια της σημαίας της χώρας. Το πράσινο συμβολίζει τα απέραντα δάση του Αμαζονίου. Το χρυσοκίτρινο οδηγεί στο δρόμο προς την ευημερία και τον πλούτο. Το μπλε από τη σφαίρα και το άσπρο από τα αστέρια περιγράφουν οπτικά τον ουρανό του Ρίο το βράδυ.
Ένας 18χρονος έφτιαξε 100 διαφορετικά σχέδια και τελικά έστειλε αυτό που υιοθετήθηκε από την ομοσπονδία. Τη διάσημη κίτρινη φανέλα. Η ειρωνεία είναι ότι το πρώτο μουντιάλ η Βραζιλία δεν το κατέκτησε με τη νέα εμφάνιση. Το 1958, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Σουηδία στον τελικό διαπιστώθηκε ότι η οικοδέσποινα φορούσε κίτρινα, επομένως έπρεπε η ομάδα του Πελέ να αλλάξει. Δεύτερη εμφάνιση ήταν η καταραμένη άσπρη. Η ομοσπονδία της Βραζιλίας απαγόρευσε τη χρήση της.
Άνθρωποι αλώνισαν την Στοκχόλμη και βρήκαν μπλε μπλούζες. Τις αγόρασαν και ράφτηκε πάνω σε αυτές το έμβλημα. Αυτή ήταν απλώς η αρχή. Τα άλλα τέσσερα μουντιάλ η Βραζιλία τα κατέκτησε με την πιο βαρειά φανέλα του κόσμου.
Διαβαστε ακομα: