Τον έχω για πέταμα τον πολιτικό εκείνον ο οποίος ασχολείται με τον απέναντι. Με τον αντίπαλο πολιτικό. Αυτή, θαρρώ. είναι η πιο βαρειά κουβέντα, από την εποχή του Περικλέους. Και είναι δική μου κουβέντα. Η άπαικτη, η άχαστη κομπίνα στο παραμύθι της δημοκρατίας είναι να πλακώνονται δυο πολιτικοί. Το κόλπο. Να μη βγαίνει στη σέντρα η αλήθεια, το σωστό, το αναγκαίο, αλλά οι δυο ”πλευρές”, η μια κόντρα στην άλλη, να κλέβουν την παράσταση.
Δυστυχώς ακόμα είμαστε στην εποχή του «παπατζή», του Γεωργίου Παπανδρέου. Του πατρός του Ανδρέα και του παππού του Γιώργου. Φοβερό. Πιάσαμε 21o αιώνα και το έργο συνεχίζεται στα ίδια χνάρια. Ο πρωθυπουργός εκλέγεται επειδή τα έχωνε στον προηγούμενο. Ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης.
Γεώργιος Παπανδρέου. «Ο Γέρων της Δημοκρατίας». Ντροπή. Ποια δημοκρατία; Ο ορισμός του φασισμού. Να παρουσιάζεται ως… δημοκράτης ο Παπανδρέου, άρα ο αντίπαλος Καραμανλής δεν είναι δημοκράτης. Απάτης πράγματα. Να κάνουν πολιτική οι… πολιτικοποιημένοι με ταμπέλες. Εμείς είμαστε οι ”δημοκρατικοί”, οι ”προοδευτικοί”, οι αντίπαλοι μας είναι ”συντηρητικοί”. Και, τελικά, στην πράξη, δεξιοί, κεντροδεξιοί, κεντροαριστεροί, αριστεροί, όλοι είναι στο πόντο οι ίδιοι. Οι 100% ίδιοι.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου μέγας, ασυναγώνιστος ρήτορας. Ο μπαλκονάτος. Στιχουργός ο άνθρωπος. Συνθηματολογος. Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός λάνσαρε το σύνθημα ”Αλλαγή”. Μ’ ένα κάρο χουντικούς και βασιλικούς στο κόμμα του, την Ένωση Κέντρου, το έπαιζε αντιδεξιός, αντιβασιλικός.
Γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1888 και πέθανε πρώτη Νοεμβρίου, το 1968, ο ”Γέρων της Δημοκρατίας” και περνάει στην Ιστορία ως ”παπατζής”. Ο αναξιόπιστος. Ο άλλα λέει, άλλα κάνει. Ο δεν πιάνεται, ο δεν τον βρίσκεις. Στη φώτο, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Τι κέρδισε ο κόσμος επειδή κέρδισε τις εκλογές ο Παπανδρέου το 1963 και τις έχασε το κόμμα του Καραμανλή; Ό,τι κέρδισε η Ελλάδα επειδή ο Κώστας Καραμανλής το 2004 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι κέρδισε η Ελλάδα επειδή το 2009 ο Γιώργος κέρδισε τον Κώστα. Ό,τι κέρδισε η Ελλάδα επειδή το 2012 ο Σαμαράς πλειοψήφισε του ΠΑΣΟΚ. Ό,τι κέρδισε η Ελλάδα επειδή το 2015 ο Τσίπρας κέρδισε τη ΝΔ.
Στο γήπεδο της δημοκρατίας δεν βγαίνει συμπέρασμα, γιατί; Επειδή κανένας πρωθυπουργός δεν κρίνεται στη ζυγαριά. Πόσο μετράει. Σε σύγκριση με τα όποια δικά του κιλά. Ο καθένας παίρνει βαθμό ως… αντίπαλος του απέναντι.
Διαβαστε ακομα: