Το μόνο που αξίζει να μας πει, να μας… αποκαλύψει ο Κώστας Καραμανλής, όταν τελικά με το καλό αποφασίσει να μιλήσει, επιτέλους, είναι για εκείνη την ιστοριούλα τη σχετική με τις υποκλοπές από την αμερικάνικη πρεσβεία. Ξεχασμένη ιστοριούλα, αλλά υποψιάζομαι με πικάντικο ενδιαφέρον.
Οκτώβριο του 2013 το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στην αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών είχε στηθεί μηχανισμός παρακολούθησης τηλεφώνων. Σιγά την αποκάλυψη.
Αποκάλυψη σημαίνει να δημοσιοποιείται όχι απλά κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει, αλλά και δεν το περίμενε να συμβεί. Δεν το φανταζόσουν. Μόνον απίστευτο δεν είναι οι Αμερικάνοι, μέσα από «το σπίτι τους», το κτήριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, να κρυφακούνε όποιον γουστάρουν. Ποια αποκάλυψη, λοιπόν. Η έκπληξη, η σούπερ αποκάλυψη θα ήταν να αποκάλυπτε το Spiegel, ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν κάνει τηλεφωνικές υποκλοπές.
Δύσκολα να κρυφτεί κάποιος σήμερα. Στην τουαλέτα να πάει, ό,τι κάνει στη λεκάνη, το καταγράφουν και έγχρωμα οι κάμερες από τους δορυφόρους στο διάστημα. Τέρμα και τελείωσε. Αν τους ενδιαφέρει κάποιος, είτε διότι θέλουν να γνωρίζουν πως κινείται, είτε για να τον κάνουν όργανο.
Όπως παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το ίδιο κάνουν π.χ.και στον καγκελάριο της Γερμανίας. Στο φινάλε πρόκειται και για παιχνίδι. Μεροκάματο, ρε, παιδί μου. Να, η μεγάλη αποκάλυψη! Αυτή είναι η αποκάλυψη που έχει τα λεφτά της. Κάνουν παιχνίδι. Όπως στο λέω. Και να μη θεωρείται κάποιος επικίνδυνος, ύποπτος, τέλος πάντων να προκαλεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η παρακολούθηση θα στηθεί από χόμπυ. Όπως στο λέω.
Είπαμε. Να δικαιολογούνται μεροκάματα. Μισθοί, υπερωρίες. Την υψηλή τεχνολογία την έχουν. Μην την αφήνουν ανεκμετάλλευτη; Όχι, δα. Ακόμα κι έναν της πλάκας πρωθυπουργό, σαν τον Κώστα Καραμανλή, τον βάζουμε στο σύστημα.
Το ανοίξαμε το θέμα, άντε να το κλείσουμε. «Κι εμείς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούσαμε τον Αμερικανό πρέσβη». Αυτό είχε υποστηρίξει ο μακαρίτης Θόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή τις… αποκαλύψεις ότι οι Αμερικανοί είχαν στήσει τρεις μονάδες τηλεφωνικών υποκλοπών που κάλυπταν όλη την Ευρώπη. Στις πρεσβείες τους στην Μόσχα, στη Βιέννη και στην Αθήνα.
Και είχε πει ο Πάγκαλος, ότι επί δικής μου υπουργίας στο εξωτερικών, η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Αμερικανού πρέσβη. Να τον πάρουμε στα σοβαρά; Μάλιστα, κύριε. Έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα είχε πει ο Πάγκαλος.
Ναι, πράγματι, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Αμερικανό πρέσβη, όμως γιατί; Αυτό δεν το… αποκάλυψε ο πονηρός ο Πάγκαλος. Επειδή ο πρέσβης ήταν ατακτούλης σε εξωσυζυγικές δραστηριότητες. Και η ΕΥΠ, ασφαλώς για «εθνικούς λόγους» τον παρακολουθούσε κι όχι διότι αυτό είχε ζητήσει η σύζυγός του. Η οποία μέσω πασίγνωστης Αθηναίας κυρίας ζήτησε αυτό το ρουσφετάκι, να ξέρει αν τσιλιμπουρδήσει ο άντρας της. Άντε, να σοβαρευτούμε.
Διαβαστε ακομα: