Πριν από 150 χρόνια. Η Κρητική εξέγερση, ενάντια στον Τούρκο που έχει πατήσει στο νησί δυόμισυ αιώνες, έχει σηκώσει στον ουρανό ολόκληρο το έθνος. Κάθε γωνιά της Ελλάδος έχει τη σκέψη της στην Κρήτη. Μεγάλες στιγμές εθνικές. Ελληνικές. Από παντού στέλνονται ρούχα και πολεμοφόδια και δεν είναι λίγοι όσοι θέλουν να πάνε να πολεμήσουν δίπλα στους πατριώτες Κρητικούς. Πολίτες και στρατιωτικοί, πρώτος απ’ όλους ο αντιβασιλικός συνταγματάρχης Πάνος Κορωναίος, ο αρχηγός της εθνοφυλακής. Έμεινε στην Ιστορία η κουβέντα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα:
– Δεν μας κήρυξε τον πόλεμο η Ελλάδα, αλλά όλοι οι Έλληνες.
Κι όταν έλεγε «η Ελλάδα» ο Τούρκος διπλωμάτης εννοούσε «η ελληνική κυβέρνηση». Οι Τούρκοι δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν την Κρήτη, η κατάσταση το 1866 έχει παραζορίσει και από σουλτάνο μεριά αρχίζει το παζάρι. Αν δεν σας αρέσει ο Τούρκος και ο Αιγύπτιος διοικητής, να σας τον αλλάξω. Το έργο, όμως, έχει πάρει το δρόμο του…
Οι 5.000 επαναστάτες Κρητικοί είναι έτοιμοι να φάνε σίδερα. Από την άλλη, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως Τούρκοι. Αγνοούν τους κανόνες του πολέμου και αρχίζουν σφαγές και καίνε τα πάντα. Τα παπόρια του εχθρού αποκλείουν το νησί, όμως ελληνικά πλοιάρια μεταφέρουν ό,τι χρειάζονται οι επαναστάτες. Και στην επιστροφή παίρνουν μαζί τους γυναικόπαιδα από την Κρήτη, τα οποία θα φροντίσουν με πατριωτική αλληλεγγύη Σύρος, Αθήνα και Πειραιάς. Στα τρία χρόνια του κρητικού αγώνα μετακινήθηκαν από το νησί τουλάχιστον 50.000 ψυχές.
Σα σήμερα, 12 Οκτωβρίου, με 600 Κρητικούς ο εθελοντής αξιωματικός Ζυμβρακάκης αντιμετώπισε στο Βαφέ 10.000 τουρκικό στρατό. Άνιση αναμέτρηση. Αυτά στη Δυτική Κρήτη. Στην Ανατολική ο Κορωναίος με Κρητικούς και εθελοντές από την άλλη Ελλάδα πήρε στο κυνήγι τους Τούρκους από τα χωριά Μεσαρά, Άγιο Μύρωνα, Αβδού και Μαλεβύζι.
Ο Κορωναίος έστειλε 250 άνδρες του στη Μονή Αρκαδίου που είχαν κλειστεί 400 γυναικόπαιδα. Μετά από τρεις περίπου εβδομάδες θα γραφτεί η Ιστορία του ολοκαυτώματος του μοναστηρίου. Φωτιά στα βαρέλια με το μπαρούτι, σκοτώθηκαν Έλληνες και Τούρκοι. Αυτή είναι μια ξεχωριστή ιστορία.
Διαβαστε ακομα: