Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (1953) είναι φανατικός θαυμαστής του Ιωάννη Καποδίστρια. Σχεδόν σε όλα τα υπουργεία απ’ όπου πέρασε, μπορεί να μην άφησε σπουδαίο έργο, άφησε όμως τουλάχιστον ένα πορτρέτο του πρώτου κυβερνήτη της χώρας και μεγάλου μεταρρυθμιστή.
Στο υπουργείο άμυνας, τελευταίο σταθμό του Αβραμό, το πορτρέτο του Καποδίστρια στη συνέχεια κοσμούσε το γραφείο του Νίκου Δένδια (1959), το οποίο όταν τον επισκέφθηκε δημοσογράφος και πολιτικός αναφώνησε: ”Κι εμείς θαυμάζουμε τον Καποδίστρια, καθώς είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων”. Άλλος ένας μεταρρυθμιστής.
Θαυμαστής του Καποδίστρια, αλλά λιγότερο φανατικός, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (1957), ο οποίος… αντάμωσε το πορτρέτο Καποδίστρια στο υπουργείο Εξωτερικών. Αμέσως έδωσε εντολή να μεταφερθεί σε άλλη αίθουσα, την οποία χρησιμοποιούσε για συσκέψεις και την μετονόμασε σε ”Αίθουσα Ιωάννης Καποδίστριας”.
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει με τον Δημήτριο Αβραμόπουλο ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο δολοφονημένος το 1831, σα σήμερα 27 Σεπτεμβρίου. Δύο μόνο στοιχεία για τον ιστορικό του μέλλοντος. Στις 20 Ιανουαρίου του 1828, ο Καποδίστριας, ο οποίος – όπως άλλωστε και οι υπουργοί του – είχε παραιτηθεί του μισθού του, εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο, η καθίδρυσις της Προσωρινής Κυβερνήσεως εκτελείται με τους πλέον απλούς τρόπους. Πάσα εορτή, ήτις ήθελε επιφέρει έξοδα αντιβαίνει εις την δεινήν θέσιν της πατρίδος μας.
Ο οπλαρχηγός του 1821 Μακρυγιάννης το επιβεβαιώνει, γράφοντας ότι ο Κυβερνήτης τρώει μία κότα στις τέσσερις ημέρες.
Πώς, λοιπόν, να μην τον θαυμάζει ο Αβραμόπουλος, ο οποίος στα τρία χρόνια της υπουργικής του θητείας, αύξησε κατά 40% τις δαπάνες Υγείας, ενώ ενέκρινε την κολοσσιαία πίστωση των 120 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά εμβολίων κατά της γρίπης, υπόθεση την οποία είχε ξεκινήσει να ερευνά ο εισαγγελέας
Διαβαστε ακομα:
ΕΝΑΣ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ ”ΖΗΚΟΣ” ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ