Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής είχε το γενικό πρόσταγμα στην κορυφαία μάχη όλων των εποχών. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό αυτό. Μιλάει η Ιστορία. Η επιστήμη της Ιστορίας. Για μια ακόμα φορά οι Πέρσες, η πλανηταρχία της εποχής, σταμάτησε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες σταμάτησαν τον Ασιάτη, που έβλεπε μόνον προς Δυσμάς.
Ο ήρωας της ναυμαχίας, ο Θεμιστοκλής. Σταμάτησε τους Πέρσες, το 480, σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, κατά μια άλλη εκδοχή στις 29 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια κατέληξε σκαστός το 462, μετά από 18 χρόνια, σε ηλικία 66 χρονών, στην αυλή του Αρταξέρξη, του γιου του μεγάλου αντιπάλου του Ξέρξη Α’. Μια ακόμα απόδειξη πόσο κουφάλες είναι οι αιώνιοι Έλληνες.
Φοβερά πράγματα. Τον θριαμβευτή στο πιο μεγάλο ιστορικά ντέρμπυ των αιώνων, τον Θεμιστοκλή, το άξιο τέκνο της, η Αθήνα τον καταδικάζει σε θάνατο, διότι είχε επαφές με την Σπάρτη. Και η Σπάρτη κατηγόρησε τον Θεμιστοκλή για προδοσία, ότι ήταν όργανο των Περσών.
Φοβερά πράγματα. Υπ’ όψιν ότι Αθηναίοι και Σπαρτιάτες πολέμησαν μαζί στην Σαλαμίνα τον στόλο του Ξέρξη, ο οποίος από ψηλά, στο βουνό του Αιγάλεω, έπαιρνε μάτι τη ναυμαχία.
Στη Σαλαμίνα τυπικά αρχηγός ήταν ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Ευρυβιάδης, ένας εγωιστής, ένας ξεροκέφαλος, με στόκο στο μυαλό. Στην πραγματικότητα, όμως, το κουμάντο το έκανε ο Αθηναίος στρατηγός Θεμιστοκλής, γιος πουτάνας, όπως λένε. Μη μπλέξουμε στα προσωπικά, δεν είμαστε gossip. Ένα κάρο χρεώνουν στον Θεμιστοκλή, ότι ήταν φαύλος, φιλοχρήματος, μικροπρεπής. Πιθανόν.
Έβλεπε μπάλα ο άνθρωπος ο Θέμις. Σατανικός, σκοτεινός και κάργα παρασκηνιακός. Έκανε και του έκατσε το κόλπο του, την κομπίνα του στην απόλυτα κρίσιμη ναυμαχία, με την έννοια ότι αυτή καθόρισε τη μοίρα της Δύσης και της Ανατολής.
Όλοι του έλεγαν «Ποια Σαλαμίνα, έχεις σαλτάρει, ρε, Θεμιστοκλή; Το καλύτερο είναι να περιμένουμε τους Πέρσες στον Ισθμό της Κορίνθου». Και στο φινάλε, του λέει ο φλωράκος ο Κορίνθιος Αδείμαντας, «Εσύ, Θέμη, δεν έχεις δικαίωμα να ομιλείς, διότι πλέον δεν έχεις πατρίδα».
Πράγματι, η Αθήνα είχε ήδη καταληφθεί από τους Πέρσες. Ο Θέμιστοκλής, όμως, απάντησε στην τιτίκα «Εστίν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες». Πατρίδα μου, κύριε μαλάκα, είναι τα 200 καράβια μας.
Δούλεψε τον Ξέρξη ο Θεμιστοκλής. Του έστειλε «προδότη» ο οποίος κατάφερε να… ”συμβουλεύσει” στους Πέρσες να μπουκάρουν στα στενά, και εκεί να τσακίσουν τον ελληνικό στόλο. Αυτό ακριβώς ήθελε ο γνώστης των ανέμων και ιδιοφυής στη ναυτική τέχνη Θεμιστοκλής.
Στον περιορισμένο χώρο και με την τακτική του εμβολισμού τα μικρότερα και πιο ευκίνητα πολεμικά σκάφη, οι τριήρεις των Ελλήνων, κατανίκησαν τους αντιπάλους τους. Ειδικά τα αθηναϊκά πλοία έδωσαν το θρίαμβο επειδή διέλυσαν τους πιο αξιόμαχους στο νερό Φοίνικες, που βρισκόντουσαν στα αριστερά των Περσών.