Τα είπε τόσο παραμυθένια για την Άπω Ανατολή ο ταξιδευτής, για την εποχή του εξερευνητής, και για την ευρωπαϊκή συλλογική συνείδηση πρόσωπο μυθικό. Μυθιστορηματικό. Ο λόγος για τον Μάρκο Πόλο, τον πρώτο άνθρωπο από τη Δύση που σε λαϊκή εκδοχή έκανε γνωστό τον εντελώς άγνωστο κόσμο της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας.
Βενετσιάνος, βέβαια. Από τη φοβερή πόλη – κράτος, την Βενετία που τότε κυριαρχούσε και η δύναμη της, ιμπεριαλιστική και οικονομική, στηριζόταν στο εμπόριο. Όταν επέστρεψαν από την Ασία ο πατέρας του και ο θείος του, μετά από πολύχρονη απουσία, ο Μάρκος ήταν 15 χρονών και χωρίς την μάνα του, που πέθανε όσο έλειπε ο σύζυγος της.
Μετά από δυο χρόνια, σύμφωνα με την Ιστορία και το θρύλο, τα δυο αδέλφια, μαζί με τα αγόρια τους, τον Μάρκο και τον ξάδελφό του, ξαναφεύγουν προς Ασία, στα μέρη του Κουμπλάϊ Χαν. Για να κονομήσουν από το εμπόριο, βέβαια. Τι άλλο; (φώτο από την τηλεοπτική σειρά)
Επέστρεψαν μετά από 24(!) χρόνια. Η Βενετία και ο αιώνιος αντίπαλος της, η Γένοβα, έχουν έρθει στα χέρια. Ποιος θα κάνει το κουμάντο στη λεκάνη της Μεσογείου. Συλλαμβάνεται σε ναυμαχία ο Μάρκο Πόλο και στη φυλακή υπαγορεύει τις περιπέτειες του σ’ ένα τύπο, κάπως έτσι γεννήθηκαν «Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο».
Ο Μάρκο Πόλο ενέπνευσε πολλούς θαλασσοπόρους, πρώτο απ’ όλους τον Χριστόφορο Κολόμβο. Γεννήθηκε σα σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, το 1254 και πέθανε Ιανουάριο του 1324.
Διαβαστε ακομα: