Του Αλεξάνδρου σήμερα. Το ‘χεις, γιορτάζεις. Δεν σε βαπτίσανε με το μεγαλοπρεπές όνομα του μεγάλου Αλεξάνδρου, σήμερα δεν εισπράττεις ευχές, ούτε και δώρα.
Τι θα πει ”Αλέξανδρος”; Εύλογη η ερώτηση, διότι όλες οι λέξεις, πολύ περισσότερο τα ελληνικά ονόματα, έχουν κάποιο νόημα
Αλεξικέραυνο. Αυτό που προστατεύει από τον κεραυνό. Αλεξίσφαιρο. Προστατεύει από σφαίρα. Αλέξανδρος; Το λέει η λέξη. Όχι αυτό που λένε κάποιοι, ο προστάτης ανδρών. Από ποιους να τους προστατεύσει, από τις γυναίκες;
Το τιμητικό είναι να προστατεύεις κάποιον από τον άνδρα. Τον πούστη, τον κακό, τον άτιμο άνδρα. Αυτός είναι ο Αλέξανδρος.
Με την ευκαιρία. Τα παλιά τα χρόνια, τα μετά την κλασική αρχαιότητα, το όνομα του μέγιστου Μακεδόνα δινόταν μόνο στα αγόρια της λεγόμενης καλής κοινωνίας. Ήταν, χωρίς υπερβολή, απαγορευτικό, ολότελα προσβλητικό στις άρχουσες ελληνικές οικογένειες, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, να τολμήσει να βαπτιστεί ”Αλέξανδρος” παιδί της λαϊκής τάξης. Σήμερα, συγκεκριμένα τις τελευταίες δεκαετίες, είχε γίνει της μόδας το όνομα Αλέξανδρος στην Ελλάδα. Λες και ανέβαινε κοινωνικά η οικογένεια με γιο Αλέξανδρο.
Διαβαστε ακομα: