Λέγεται ότι η σύζυγος του ήταν κωφάλαλη. Λέγεται, δεν έχει διαπιστωθεί. Καψούρης με την κυρία, το ‘βαλε σκοπό στη ζωή του πως να καταφέρει να μεταφέρει τον ήχο από απόσταση. Έτσι βρήκε το τηλέφωνο ο Αλέξανδρος Γκράχαμ Μπελ. Αν πράγματι πρώτος το βρήκε αυτός κι όχι εκείνος που είχε αμφισβητήσει την εφεύρεση των αγγλοαμερικανού Μπελ.
Παλιά ιστορία. Η επιθυμία του ανθρώπου να επικοινωνεί πέρα από τη δύναμη της φωνής του, πέρα από τον ορίζοντα της όρασής του. Έπρεπε, βέβαια, πρώτα να ανακαλυφθεί ο ηλεκτρισμός. Πώς αλλοιώς να μεταδίδεται ο ήχος, η ομιλία;
Περιοριζόμαστε στο ντέρμπυ των Γκράχαμ Μπελ (φώτο) και Ελισαίου Γκραίη. Η σφαγή. Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Τελικά, στις 7 Μαρτίου το 1876, δύο ώρες νωρίτερα(!) γνωστοποίησε την εφεύρεση του ο Μπελ, όμως ο ”δεύτερος” Γκραίη δεν το έβαλε κάτω.
Φοβερά πράγματα. Το 1888, δηλαδή μετά από 12 χρόνια ο Γκραίη κατάφερε να ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο που είχε αναγνωριστεί στον Μπελ, ο οποίος γεννήθηκε Μάρτιο του 1847 και πέθανε στις 2 Αυγούστου 1922.