Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ο Ηρόδοτος έγραψε για κάποιον Σκυλλία, ότι αυτός ανύπαρκτος ολυμπιονίκης ή πρωταθλητής, έκανε ένα μακροβούτι …15 χιλιομέτρων για να γλιτώσει από τους Πέρσες που τον είχαν στρατολογήσει δια της βίας στην κάθοδο τους προς την Αθήνα. Ο στόλος των Περσών ναυλοχούσε στον Παγασητικό και ο Σκυλλίας θεώρησε ιδανική την ευκαιρία να αυτομολήσει, περνώντας στην αντίπερα ακτή της Εύβοιας, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους εχθρούς. Δυστυχώς για τον Ηρόδοτο, ελάχιστοι πίστεψαν τον ισχυρισμό ότι υπήρχε άνθρωπος ικανός να κρατήσει την αναπνοή του κάτω από το νερό για 15… χιλιόμετρα.
Έτσι το παραμύθι για το κατόρθωμα του Σκυλλία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ σαν ιστορικό γεγονός. Παρέμεινε μύθος, σε εποχή όπου δεν υπήρχαν βίντεο, ούτε χρονόμετρα, ούτε οι επόπτες των βραβείων Γκίνες να διαψεύσουν τον Πατέρα της Ιστορίας.
Η συνείδηση του κοινού, αν και εθισμένη σε παντοειδείς μύθους δεν επέτρεψε τη δημιουργία ενός ακόμη – αυτή τη φορά εις βάρος του αθλητικού ιδεώδους που τόσο τιμούσαν και σέβονταν οι αρχαίοι. Σήμερα η τεχνολογία καταρρίπτει μύθους εν τη γενέσει τους, κΙ όμως η εικονική πραγματικότητα ζει και βασιλεύει.
Όποιος πει το μεγαλύτερο παραμύθι γίνεται πρωθυπουργός. Κι όταν πείσει ότι το παραμύθι που σέρβιρε ήταν χωρίς δράκο, κερδίζει και τις επόμενες εκλογές.
Κάποτε τα παιδιά στα σχολεία αντί για τους μύθους του Αισώπου, τους άθλους του Ηρακλή και την Αργοναυτική Εκστρατεία θα διδάσκονται «Το ταμπούρλο του Τσίπρα και το χορό των αγορών», τα «Ζάππεια Ι και ΙΙ» του Σαμαρά και το «Λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ…
Διαβαστε ακομα: