Στην Αμερική βλέπεις πολύ μεγάλη τη σημαία τους. Καμία σχέση με την ελληνική, που κυματίζει σεμνά, κομπλεξικά σε δημόσια κτίρια, σε ιδιωτικούς χώρους, και σε μέγεθος σχεδόν μικρό. Καμία σύγκριση η γαλανόλευκη με τη σημαιάρα των ΗΠΑ. Την τεράστια, πέντε, έξι και περισσότερες φορές μεγαλύτερη από τη δική μας.
Το λες και αντιφατικό το ότι οι Αμερικάνοι είναι πολύ πατριώτες. Έτσι αισθάνονται και το τονίζουν σε δημόσιες και επίσημες εκδηλώσεις. Και ακολουθεί ο απλός κοσμάκης. Φοβερό, ε; Ο λαός που δεν έχει Ιστορία, ένας νέος λαός, λανσάρει παλαιομοδίτικο πατριωτισμό, υπερπατριωτισμό. Ίσως, επειδή έχουν έλλειμμα πατριωτικό, αφού ακόμα δεν έχουν προλάβει να δεθούν με τα χώματα της νέας «πατρίδας» των προπάππων τους.
Λαοί παλιοί, ονόματα δεν λέμε, στο φινάλε δεν κάνουμε κουβέντα για να θίξουμε λαούς και έθνη, δεν δείχνουν στη καθημερινότητά τους, στη δημόσια ζωή τους, τόσο έντονο πατριωτικό πνεύμα, όσο οι Αμερικάνοι. Είναι γεγονός.
Ιστορική μέρα η 4η Ιουλίου. Το 1776 σα σήμερα ο Τόμας Τζέφερσον διάβασε την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, κείμενο που έγραψε με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, και σήμανε το τέλος της βρετανικής κηδεμονίας. Μάλιστα, κύριε. Και οι Αμερικάνοι των μετέπειτα ΗΠΑ έκαναν τη δική τους επανάσταση στην οποία πρωταγωνίστησαν Άγγλοι των 13 αγγλικών αποικιών στην Αμερική ενάντια στο στέμμα της Αγγλίας. Άγγλοι, λοιπόν, της Αμερικής πήραν τα όπλα κατά των Άγγλων της Αγγλίας. Γιατί; Δεν υπάρχει πόλεμος που να έγινε χωρίς κίνητρο τα φράγκα.
Η Αγγλία το είχε παραξηλώσει στη φορολογία και κάποια στιγμή οι πλέον οικονομικά ισχυροί Άγγλοι των αποικιών είπαν ”Δεν πάει άλλο”. Με αρχιστράτηγο τον Τζωρζ Ουώσιγκτον οι επαναστάτες κέρδισαν τον πόλεμο απέναντι σε μια Αγγλία που δεν το έβαζε κάτω, και όλο έστελνε στρατό στην Αμερική.
Διαβαστε ακομα: