Τη δική του Ιστορία έχει ο εκτός έδρας τσαμπουκάς των ΗΠΑ, να παρεμβαίνουν με το νταηλίκι τους, με τη στρατιωτική τους ισχύ στα Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν και σία. Όλα ξεκίνησαν αρκετές δεκαετίες πριν, τότε που η Αμερική ούτε πλανηταρχία ήταν, ούτε είχε δόντια καρχαρία. Και τις μασέλες του λυκόσκυλου δεν τολμούσε να τις δείξει μακριά από την αμερικάνικη ήπειρο.
Η πρώτη ιμπεριαλιστικού τύπου εξόρμηση των ΗΠΑ έγινε το 1801. Όταν ο πρόεδρος Τζέφερσον… υποχρεώθηκε να αντιδράσει στο «φόρο υποτέλειας» που πλήρωναν στους πειρατές όλα τα παπόρια για να περνάνε «ελεύθερα» από τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου. Μέχρι τότε το ετήσιο «διόδιο» για κάθε εμπορικό καράβι ήταν 85.000 ντόλαρς. Ξαφνικά, σα σήμερα 10 Μαϊου, ο Γιουσούφ απαιτεί 225.000 δολάρια!
Ποιος είναι αυτός ο Γιουσούφ μπίν Καραμανλή, πασάς της Τρίπολης από το 1795, αφού σκότωσε τον μεγαλύτερο αδελφό του και εξόρισε τον μικρότερο. Εποχή που γαμούνε και δέρνουν οι μπαρμπαρίνοι πειρατές στη Μεσόγειο. Οι αντίπαλοι τους, οι διώκτες τους, οι Ιππότες που έχουν εγκατασταθεί στην Μάλτα μετά τις Σταυροφορίες τακίμισαν, σε επίπεδο υποταγής, με τον Ναπολέοντα. Η οθωμανική αυτοκρατορία, στην επικράτεια της οποίας τυπικά βρίσκονται οι πειρατές, πνέει τα λοίσθια.
Λέμε «Μπαρμπαριά», από το όνομα του διαβόητου κουρσάρου Μπαρμπαρόσα, όλα τα σουλτανάτα, πασαλίκια της Βόρειας Αφρικής. Μαρόκου, Τούνεζι (Τυνησία) Τρίπολης (Λιβύης) κ.α. που χωρίς να δίνουν λόγο στον Τούρκο Σουλτάνο δούλευαν την οργανωμένη, τη συστηματική πειρατεία. Από το 16ο αιώνα είχαν πουλήσει σκλάβους κοντά στο 1,2 εκατομμύριο Ευρωπαίους. Καμία Γαλλία, Αγγλία, Αμερική και σία δεν είχε τα άντερα να τα βάλει, ανοικτά στη θάλασσα, με τους πειρατές. Γι’ αυτό πλήρωναν κανονικά «φόρο περάσματος».
Ο Καραμανλή, λοιπόν, το παρατράβηξε, αύξησε τη μίζα, και για να τον κοντύνουν οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μεσόγειο έξι φρεγάτες. Και επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους πειρατές, βάζουν μπροστά σχέδιο να κτυπήσουν τον Καραμανλή και από ξηρά. Γι’ αυτό έρχονται σε επαφή με τον αντίπαλο του, διεκδικητή στο πασαλίκι της Τρίπολης, κάποιον Μουχαμέτ.
Ο Καραμανλή καταλαμβάνει μία αμερικάνικη φρεγάτα. Ο πόλεμος κράτησε τέσσερα χρόνια. Κέρδισαν τους υπερδιπλάσιους αντιπάλους τους οι 500 Αμερικάνοι, με 40 Έλληνες μισθοφόρους μαζί τους, και απ’ αυτή τη μάχη αναδείχθηκε για πρώτη φορά η χρησιμότητα του πεζοναυτών.
Οι Αμερικάνοι δεν τίμησαν τη συμφωνία τους με τον Μουχαμέτ, διότι τελικά τα βρήκαν με τον Καραμανλή. Υπέγραψαν μαζί του «συνθήκη ειρήνης», Ιούνιο 1805, αφού ο πειρατής- πασάς τσάκωσε 65.000 δολάρια για να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους του πληρώματος της φρεγάτας. Έχει και συνέχεια το έργο. Ο Καραμανλή αθέτησε τη «συνθήκη» με τις ΗΠΑ, δεν επέτρεπε να περάσουν καράβια αν δεν πλήρωναν όσα ζητούσε. Με συνέπεια μετά από δέκα χρόνια η Αμερική να ξανακάνει… απόβαση στη Μεσόγειο.
Διαβαστε ακομα: