Η εξουσία διαφθείρει. Νόμος άγραφος. Όποιος κατέχει εξουσία, την όποια εξουσία, είτε δημόσιος υπάλληλος, είτε βασιλιάς, εύκολα φθάνει στην ατιμία, στην αδικία, στην παρανομία, όχι απλά στην κατάχρηση εξουσίας με ή όχι προσωπικό όφελος. Η περίπτωση του Τιβέριου, του Ρωμαίου αυτοκράτορα, επιβεβαιώνει τον άγραφο νόμο. Το άτομο, πλανητάρχης της εποχής του, σάλεψε από την υπερεξουσία του. Δεν το ‘χε σε τίποτα να στείλει να σκοτώσουν κι έναν φίλο του, διότι είχε προσβληθεί από την αθεράπευτη νόσο της καχυποψίας.
Μεγαλώνει ως μελλοντικός ηγεμόνας ο Τιβέριος, και ξεκινάει την καριέρα του στο στρατό. Παντρεύεται την Αγριπίνα, την κόρη του στρατηγού Αγρίπα, κι όταν αυτός πεθαίνει, ο θετός πατέρας του, ο αυτοκράτωρ Οκταβιανός του ζητάει να χωρίσει την γυναίκα του. Και να παντρευτεί την κόρη του Ιουλία, που έχει μείνει χήρα. Κι έτσι έγινε.
Ο Τιβέριος όταν δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος, μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της μάνας του, του Οκταβιανού, γίνεται αυτός αυτοκράτωρ το 14, μέχρι και το 37 μετά τον Χριστό, σα σήμερα 16 Μαρτίου. Τα τελευταία χρόνια ψιλοτρελάθηκε, τον βάρεσε και η κατάθλιψη, και αποστασιοποιήθηκε από τις κρατικές υποθέσεις. Την έβρισκε αραγμένος σε μια βίλα στο Κάπρι κι εκεί το ‘ριξε στους πειραματισμούς ομοφυλοφιλικού σεξ με άνδρες προσκεκλημένους του.
Διαβαστε ακομα: