Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, το συναίσθημα. Να συγκινηθεί ο θεατής, μόνο έτσι τον κερδίζεις. Το έργο να έχει ουσία, νόημα, περιεχόμενο, όμως όλα αυτά πάνε αδιάβαστα αν ο δημιουργός δεν πιάσει αιχμάλωτο τον θεατή, τον ακροατή, τον αναγνώστη κάνοντας τον να πονέσει, να χαρεί, να ταυτιστεί με την ιστορία της ταινίας, του βιβλίου.
Στη γιορτή των κινηματογραφικών βραβείων τι περισσότερο αξίζει να δει κανείς στην οθόνη της τηλεόρασης. Τις αντιδράσεις νικητών και χαμένων, όχι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην άλφα και βήτα κατηγορία Όσκαρ. Την απελπισία, το μπινελήκι των υποψήφιων αλλά τελικά χαμένων, κι αυτό δεν θα βγει στο πρόσωπο, θα κρυφτεί διακριτικά. Η εκδήλωση μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής απόψε υπακούει στους κανόνες του show. Απρόβλεπτη εξέλιξη, δεδομένες οι εικόνες αυθορμητισμού, μάλιστα από πρόσωπα πασίγνωστα και αγαπημένα, τα οποία έχουμε θαυμάσει σε ταινίες αξέχαστες. Οι δε σταρ του σινεμά και στις πιο προσωπικές τους στιγμές, τις πιο ανθρώπινες, ξέρουν να σταθούν απέναντι στην κάμερα, απ’ όποια γωνιά τους σημαδεύει.
Η αποψινή εκδήλωση βλέπεται και σε video, δεν χάνει τη γοητεία της, τη χάρη της αν κάποιος δεν την παρακολουθήσει ζωντανά.
Με την ευκαιρία. Αυτοί που ψηφίζουν για τα Όσκαρ είναι 7.902 άτομα απ’ όλον τον κόσμο. Δεν αποφασίζουν όλοι για κάθε κατηγορία των βραβείων. Αν ήταν έτσι το έργο θα έμοιαζε με την αστειότητα των βουλευτικών εκλογών, όπου δικαίωμα ψήφου έχει και ο μαλάκας. Δεν πάει έτσι η δουλειά στα Όσκαρ. Όσοι από τους 7.902 είναι ενδυματολόγοι, αυτοί και μόνον αυτοί θα ψηφίσουν σε ποιόν θα πάει το Όσκαρ ενδυματολογίας. Οι ηθοποιοί μέλη της Ακαδημίας του Κινηματογράφου, μόνον αυτοί αποφασίζουν για τα Όσκαρ πρώτου και δεύτερου ρόλου. Οι μοντέρ ποιος θα κερδίσει το Όσκαρ στο μοντάζ.
Δεν κάνω προβλέψεις. Για ποιο λόγο; Δεν έχω προτιμήσεις. Για ποιο λόγο; Περιορίζομαι στο show. Στον ορισμό του show που είναι η Oscar’ s Night. Αυτό θα απολαύσω χωρίς τη… λαχτάρα να κερδίσει ο δικός μου. Ανήκω στον εαυτό μου, όχι σ’ άλλον.
Διαβαστε ακομα: