Γήπεδο την είδε τη δουλειά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εξέδρα ποδοσφαιρική. Όπως όλοι οι Πάπες, άλλωστε. Θυμάμαι τη στιγμή. Βγήκε στο μπαλκόνι λες η ομάδα του πήρε το πρωτάθλημα. Λες ήταν ο νικητής των εκλογών, όταν πια είχαν καταμετρηθεί τα ψηφοδέλτια. Και απευθυνόμενος στον όχλο αμόλυσε τη μεγάλη κουβέντα, ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. “Σας ζητώ να προσευχηθείτε στον Κύριο, για να με ευλογήσει…”. Τι κόλπο ήταν αυτό; Αναφέρομαι στην παρθενική ατάκα του αγίου πατέρα το 2013, σα σήμερα 13 Μαρτίου.
Ο Ιησούς Χριστός, δηλαδή, για να κάνει το χρέος του χρειάζεται το παρακάλι των πιστών. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Για να μη ξεχνιόμαστε, με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος εκλέγεται ο Πάπας. Και θα τον άφηνε δίχως ευλογία ο Κύριος; Απίθανο. Να περιμένει ο Κύριος από τον φανατικό της Θύρας 13 της Λάτσιο και την χαζοβιόλα με τα εξτένσιον που φωτογράφιζε με το κινητό της τον φρεσκοπάπα Φραγκίσκο, να προσευχηθούν αυτά τα ρεμάλια και να ζητήσουν από τους ουρανούς να ευλογήσουν τον Πάπα.
…Κι αν δεν βγει με την πρώτη, όπως συνέβη με τον συμπατριώτη του Μαραντόνα, πάλι ο Θεός, με μια ακόμα ριπή αγίου πνεύματος φωτίζει τους ρασοφόρους του κογκλάβιου ποιος είναι ο εκλεκτός του. Ο εκλεκτός του Θεού. Είπαμε. Αυτός που θα επικοινωνεί και θα είναι περισσότερο αποδεκτός από τον Θεό. Και κλήρωσε ο Χόρχε που πήρε παπικό όνομα το “Φραγκίσκος”. Και μη γίνει κανένα μπέρδεμα με τον Φραγκίσκο Μανέλη, τον είπαν Φραγκίσκος ο Α΄.
Ποιοι είναι όσοι στήνονται με τις ώρες στην πλατεία περιμένοντας από την τσιμινιέρα να βγει ο ινδιάνικου στυλ λευκός καπνός. Οι περισσότεροι για να λένε μετά “Ήμουν εκεί, ήμουν κι εγώ στη μεγάλη στιγμή”. Είδαν να βγαίνει πράγματι ο λευκός καπνός από το φουγάρο και ο κόσμος, οι χιλιάδες, περισσότεροι καθολικοί, ξεσπούν σε χειροκροτήματα, σα να μπήκε το γκολ και η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα κόσμου. Δάκρυα στα μάτια, σημαίες στον αέρα, ατμόσφαιρα πανηγυρική.
Για ποιο λόγο απλώθηκε μέγας ενθουσιασμός, περισσότερο ποδοσφαιρικός, παρά θρησκευτικός; Επειδή εξελέγη ο νέος Πάπας. Υπήρχε, δηλαδή, περίπτωση να μην εκλεγεί; Μην πει κανείς ότι ο στην πραγματικότητα γηπεδικός χαβαλές των πιστών δικαιολογείται επειδή Πάπας εξελέγη ο δικός τους. Αυτόν που γούσταρε το πλήθος. Δεν ισχύει αυτό. Όταν η μάζα ξέσπασε σε ζητωκραυγές με τον άσπρο καπνό, ουδείς γνώριζε ποιος είναι ο νέος μπροστινός στο Βατικανό.
Το άλλο, όταν αναλαμβάνει ο νέος Πάπας της Ρώμης. Συνηθίζεται να στέλνουν τα συγχαρητήρια τους όλοι οι εξουσιαστές, όλοι οι κατέχοντες εξουσία. Πολιτικοί ηγέτες, αρχηγοί κρατών, επικεφαλής θρησκειών, τραπεζίτες βέβαια αλλά και βασιλείς της παγκόσμιας οικονομίας. Ο βασιλιάς του σολωμού, ο βασιλιάς των τάνκερ, ο βασιλιάς του αλουμινίου, ο βασιλιάς της κοκαίνης, ο βασιλιάς του χρυσού, ο βασιλιάς, ο αυτοκράτορας, οι πρίγκηπες των ΜΜΕ.
Για την εκλογή του Αργεντινού στο θρόνο του Πάπα δεν έλειψαν και τα συγχαρήκια του Βαρθολομαίου, του οικουμενικού πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Το πρώτο όνομα, υποτίθεται, στον χριστιανικό κόσμο της ορθοδοξίας. Και σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Φανάρι, ο οικουμενικός, όχι απλά ο πατριάρχης, Βαρθολομαίος είχε ευχηθεί “… όπως η θητεία του Φραγκίσκου συμβάλλει στην ειρήνη…”. Έγινε κάτι τέτοιο εδώ και έξι χρόνια; Και πως να γίνει το αδύνατο.
Ο Βαρθολομαίος, όμως, έκανε το καθήκον του και από ‘κει και πέρα έδειξε την εμπιστοσύνη του στον Ύψιστο, αλλά και στη δήθεν δυναμική και αποτελεσματικότητα της πίστης του νέου συναδέλφου των καθολικών. Στον οποίο είχε ευχηθεί “να συμβάλλει στην ειρήνη του ταραγμένου κόσμου, στην ανακούφιση των φτωχών κλπ κλπ”. Πήρες χαμπάρι; Όπως οι καρδινάλιοι με τη θεία φώτιση, τη θεία βούληση εκλέγουν τον νέο αρχιποιμενάρχη της καθολικής Εκκλησίας, έτσι ο Θεός έστειλε ένα SMS στο κινητό του Πάπα Βενέδικτου και του ζήτησε να παραιτηθεί. “Απέτυχες! Επί θητείας σου ο κόσμος συνεχίζει να ζει εν ταραχή, οι πόλεμοι δεν έχουν σταματήσει, οι φτωχοί δεν έχουν ανακουφισθεί…”.
Ακόμα, ο Βαρθολομαίος στο ευχολόγιο του στον Φραγκίσκο Α’ είχε προσθέσει και τούτο: “Εύχομαι, όπως η θητεία σου συμβάλλει στην προαγωγή του διαλόγου υπέρ της ενώσεως των δύο Εκκλησιών”. Δηλαδή; Να ενωθούν τα δύο μαγαζιά. Όχι οι πιστοί. Ο ορθόδοξος δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον καθολικό. Εδώ φθάσαμε, και πολύ καλώς(!), και πολύ ευτυχώς (!!!), κανένας πιστός να μην έχει να χωρίσει τίποτα με μωαμεθανό, με ινδουιστή, με βουδιστή, με εβραίο. Αυτό είναι γεγονός. Ας ελπίσουμε κάποτε να συμβεί και το άλλο. Να μην έχουν να χωρίσουν τίποτα και οι φανατικοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη και σία.