Εγώ θα σου πω τη μεγάλη αλήθεια. Γιατί η πιτσιρικαρία τρελαίνεται με το διαδίχτυο. Στα όρια του εθισμού. Κι ακόμα χειρότερα. Μιλάμε για κανονική εξάρτηση. Η πρώτη «δουλειά» το πρωί και η τελευταία το βράδυ. Για τέτοιο πράμα μιλάμε. Μόλις ανοίξει τα μάτια του το παιδί να θέλει να πάρει τη δόση του. Και πριν πάει για ύπνο να αποχωρίζεται κάτι που θα του λείψει.
Υπερβολική χρήση του ίντερνετ. Ώρες το τσογλάνι στον υπολογιστή. Γιατί, λοιπόν, τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τη βρίσκουν με τα σιδερικά και κάποια παρεκτρέπονται όταν τους πει μια κουβέντα η μάνα τους, ο πατέρας τους. Το θέμα εδώ και χρόνια το πήραν επάνω τους οι ψυχολόγοι. Τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Οι οποίοι ειδικοί επιστήμονες ξεκινούν από μία λανθασμένη βάση. Πως το παιδί είναι σωστό. Αν κάτι του στραβώσει δεν φταίει το παιδί, αλλά ο περίγυρός του. Αυτά που το περιβάλλουν, στον κλειστό κύκλο της οικογένειας, στον ανοικτό κύκλο της κοινωνίας. Πήρες χαμπάρι;
Οι άνθρωποι γεννιούνται καλοί, λευκό χαρτί, δεν έρχονται με κουσούρια στη ζωή, αλλά στην πορεία το χαρτί γίνεται γκρι, μαύρο. Πήρες χαμπάρι; Φταίνε η πουτάνα η φύση και οι πούστιδοι οι μεγάλοι με το που παραλαμβάνουν τον μικρό αρχίζουν και τον χαλάνε. Το ίδιο κάνει και ο πιτσιρικάς όταν μεγαλώσει, χαλάει κι αυτός την επόμενη γενιά. Έτσι πάει. Αυτή είναι, σε μετάφραση αποδυτηριάκια, η εξήγηση των ψυχολόγων, που σύγχρονοι άνθρωποι αποδέχονται το διαδίκτυο, διότι σήμερα είναι βασικός τρόπος επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και διασκέδασης. Και, βέβαια, πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης.
Τι λέτε, βρε, μαλάκες! Τι λέτε, βρε αρχιμαλάκες να τα βράσω τα πτυχία τους. Πόσοι, ρωτάω, από τους νέους που είναι κολλημένοι με τις ώρες στο εργαλείο, το χρησιμοποιούν για ενημέρωση και πληροφόρηση; Συμφωνώ και επαυξάνω ότι είναι σπουδαίο πράμα και η γνώση, και η ενημέρωση. Όμως! Δεν εισπράττεται μέσα από ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό θα το κάνει μόνον ο συνειδητός ψάχτης, τέτοια ανάγκη δεν την έχει ο ανώριμος πιτσιρικάς.
Ύστερα είναι και το άλλο. Η κοινωνικοποίηση μέσω του διαδιχτύου, καπετάν μαλάκες ψυχολόγοι, δεν έχει ποιότητα. Είναι ρηχή, είναι σαχλαμαρίστικη, μαλακισμένη, εντελώς.
Τι φταίει. Οι γονείς φταίνε σύμφωνα με τους ψυχολόγους! Που δεν αντιλαμβάνονται ότι το ίντερνετ καλύπτει…άλλες ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού. Οι οποίοι γονείς παραμελούν ή υπερπροστατεύουν τα παιδιά τους κι αυτά, τα φουκαριάρικα, από αντίδραση καταφεύγουν στα γκάτζετ. Να πει και ο αποδυτηριάκιας τη γνώμη του. Τη δική του αλήθεια. Τι είναι εκείνο που φταίει. Είναι η απουσία φόβου. Και η απουσία αγωνίας του πιτσιρικά στα 10 και 12 χρόνια του, ακόμα και στα 16 και 18, τι τον περιμένει στη ζωή.
Η άγνοια κινδύνου, λοιπόν, του παιδιού τον στρέφει να ασχολείται, να ξοδεύεται σε πράγματα περιττά. Άχρηστα. Και να νοιώθει ότι έχει μια υπεροχή απέναντι των γονιών του, αφού εκείνοι στα χρόνια τους, όταν ήταν πιτσιρικάδες δεν είχαν πιάσει στα χέρια τους τα ηλεκτρονικά μαλακιστήρια.
Διαβαστε ακομα: