Η ημέρα ξεκινάει σήμερα με τον Δον Κιχώτη. Με την αυτού εξοχότητα σου, κύριε αναγνώστη. Εσύ, ο καθένας απ’ εμάς, όλοι μας είμαστε Δον Κιχώτες. Γι αυτό το βιβλίο του Μιγκέλ Θερβάντες ”Δον Κιχώτης” συναγωνίζεται σε πωλήσεις εδώ και 400 χρόνια την Αγία Γραφή. Το βιβλίο που πάντα αγοράζεται, που πάντα διαβάζεται. Και να σκεφθεί κανείς ότι γράφτηκε όχι από κανονικό συγγραφέα, κάποιον αναγνωρισμένης αξίας λογοτέχνη. Κι όμως, ο Ισπανός τυχοδιώκτης Μιγκέλ Θερβάντες, γεννημένος Σεπτέμβριο του 1547, έγραψε το βιβλίο της αιωνιότητας. Ναι, της αιωνιότητας.
Σα σήμερα στις 16 Ιανουαρίου, το 1605, κυκλοφόρησε ο Α’ τόμος του Δον Κιχώτη. El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha. Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του βιβλίου, ο Πολυμήχανος Ιδαλγός Ντον Κιχώτης της Μάντσα.
Μιλάμε για ιππότες. Ιδαλγός είναι η κατώτερη τάξη των πολεμιστών. Ήταν πολύ της μόδας την εποχή του Θερβάντες τα λαϊκά αναγνώσματα για τους ιππότες, λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Ο Θερβάντες σκέφθηκε να γράψει μια παρωδία, μία σάτιρα, να γελοιοποιήσει τούτο το ευτελές «λογοτεχνικό» είδος με τα μεσαιωνικά ιπποτικά μυθιστορήματα. Και του έκατσε το πρώτο μέγιστο έργο της νεώτερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ένα πράμα χίλιες σελίδες.
Κοπάδι πρόβατα βλέπει ο Δον Κιχώτης και ορμάει καταπάνω τους διότι είναι ο… εχθρικός στρατός. Πόρνες συναντάει στα καπηλειά και τις αντιμετωπίζει ως… ευγενικές δεσποσύνες. Και στους ταβερνιάρηδες συμπεριφέρεται λες αυτοί να ‘ναι… πυργοδεσπότες.
Βίος και πολιτεία ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο συγγραφέας. Γεμάτο περιπέτειες το σενάριο ζωής του. Την έψαχνε παντού, στην εκκλησία, στο στρατό, στην πολιτική. Έλαβε μέρος στην έως τότε μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών, εκείνη της Ναυπάκτου, βέβαια με την πλευρά των Ιταλών – Ισπανών, κόντρα στους Τούρκους, κι έχασε το αριστερό του χέρι.