2. Να βαράνε τους Τούρκους σ’ όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα, και το σύνθημα της έναρξης να δοθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 1821.
Είναι εποχή που ο Αλή Πασάς σηκώνει κεφάλι στον σουλτάνο και η ανταρσία του Αλβανού ευνοεί την ελληνική υπόθεση. Από την άλλη, τελικά, δεν βρέθηκε άκρη ώστε να πάρουν φωτιά συντονισμένα και τα αντιστασιακά κινήματα στις άλλες χώρες των Βαλκανίων.
Καταφθάνει στην Ελλάδα τέλος του 1820 ο εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόρης Δικαίος, ο γνωστός Παπαφλέσσας, με σκοπό να αλλάξει τα μυαλά των προύχοντων. Να παραμυθιάσει τους πάντες ότι όλα είναι έτοιμα, ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα, όλοι στον αγώνα και να μιλήσουν τα άρματα.
Σα σήμερα 6 Ιανουαρίου, το 1821, έρχεται στον Μοριά από την Ζάκυνθο, μιλημένος από τους ρομαντικούς και ερασιτέχνες επαναστάτες της Φιλικής Εταιρείας, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης. Επί τόπου πιάνει δουλειά. Στο μεταξύ την προηγούμενη, στις 5 Ιανουαρίου, από την Τρίπολη ξεκίνησε ο Χουρσήτ Πασάς με στρατό για να κτυπήσει τον Αλή Πασά στα Γιάννενα.
Ο Κολοκοτρώνης κάνει διαπραγματεύσεις με τα «όπλα». Με τους καπεταναίους, δηλαδή. Περιοδεύει στα χωριά και σε συγκεντρώσεις καταγράφει όσες «στρατιωτικές» δυνάμεις μπορεί να υπολογίζει. Πέφτει και το άλλο μπαλαμούτι της Φιλικής Εταιρείας, ότι με το που αρχίζουμε να κοπανάμε εμείς τον Τούρκο, θα μπουκάρει στην Ελλάδα ο ρωσικός στρατός να μας βοηθήσει.
Διαβαστε ακομα: