Λογοτεχνικός ατζέντης. Δεν πέφτει και πολύ έξω κανείς αν έτσι χαρακτηρίσει την ”Μάμα Γκράντε”. Από το παρατσούκλι της γίνεται αντιληπτό ότι η κυρία ήταν το κάτι άλλο, το ξεχωριστό. Πράκτορας, μάνατζερ, μεσάζοντας, όλα αυτά όχι σε ποδοσφαιριστές ή ροκ σταρ αλλά σε μια άλλη φάρα, πολύ πιο δύσκολη, τους συγγραφείς. Άτομα που δεν έχουν ουδεμία σχέση με show, που πιθανόν να μην έχουν επαφές με κόσμο, να μην κάνουν κέφι κολλητηλήκια και διασυνδέσεις. Άνθρωπος τους ήταν η φοβερή και τρομερή Κάρμεν Μπασέλς, η Big Mom. Η μεγάλη, η σπουδαία Μαμά.
”Σ’ αγαπάω… ” της είπε μια μέρα ο μέγας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927-2014), βραβείο Νόμπελ. Και η Καταλανή Μάμα Γκράντε απάντησε στον Κολομβιανό: ”Κι εγώ σ’ αγαπώ, είσαι το 40% στον κύκλο εργασιών του γραφείου μου…”.
Γεννήθηκε το 1930 και πολύ ενωρίς ένοιωσε πως ήταν γεννημένη για… γραμματέας. Άνθρωπος, δηλαδή, με ικανότητες να έρχεται σε προσωπική επαφή με άτομα επιπέδου και με δημιουργικό πνεύμα να διεκπεραιώνει υποθέσεις του αφεντικού. Τελικά, έγινε εκείνη αφεντικό αφού βρήκε στο δρόμο της ζωής τον τομέα που μεγαλούργησε.
Δούλεψε με σπουδαίους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Στη φώτο, με τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα (1936). Μια μέρα ένας συγγραφέας που βρέθηκε στην Βαρκελώνη της τηλεφώνησε: ”Μάμα, είμαι απογοητευμένος, δεν βρέχει… ”. Κι εκείνη τον έκοψε απότομα: ”Μη στεναχωριέσαι, θα το φροντίσω… Θα βρέξει, εσύ κοίταξε να έχεις ομπρέλα”.
Στον τοίχο πίσω στην πλάτη της, είχε τις φωτογραφίες των πελατών της. Των συγγραφέων που τους λάτρευε. Η επιτυχία της, άλλωστε, δεν οφειλόταν μόνο στην προσωπική επικοινωνία που καλλιεργούσε μαζί τους, αλλά – όπως αναγνώριζε η παγκόσμια πιάτσα των εκδοτών – στο ότι τους υπηρετούσε. Όχι το αντίθετο. Ο συγγραφέας ήταν ο παίκτης, όχι το γραφείο της, που το άνοιξε το 1956.