από τον στήβεν αβραμίδη
Oυρές σταματημένων αυτοκινήτων μπροστά στο μπλόκο για το αλκοτέστ. Ξαφνικά, ένας τύπος τάπα στο μεθύσι, ξεπερνάει τους πάντες, και επίμονα ζητάει από τον αστυνομικό να τον υποβάλει σε έλεγχο αλκοόλ. Ο αστυνομικός του συνιστά να περιμένει τη σειρά του. Τίποτα ο άλλος. Να επιμένει να περάσει τώρα τη δοκιμασία. Ξανά οι αστυνομικές συστάσεις, τίποτα ο μεθυσμένος. Τι να κάνει και το όργανο, του βάζει το μετρητή στο στόμα. Σπάσανε τα κοντέρ. Ο τύπος δεν ήταν απλώς τάπα. Σε κανονική ντάρλα ήταν.
– Φέρε αμέσως άδεια αυτοκινήτου, δίπλωμα οδήγησης και πάμε αυτόφωρο… , διατάζει το όργανο.
Κι ο τύπος, ατάραχος απαντάει: ”Γιατί όργανο; Εγώ πεζός είμαι, κι ήθελα να δω πόσο έχω πιει!”.
Τι θα κάνουμε το καλοκαίρι; Και ανέκδοτα θα πούμε, και διακοπές θα κάνουμε, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Δηλαδή διακοπή από τη δουλειά, και το μόνιμο τόπο κατοικίας. Όλα τα άλλα, ούτε κόπτονται, ούτε διακόπτονται. Τα κουβαλάς μαζί σου στα νησιά, στις παραλίες και στις χαράδρες. Κι είσαι και πιο εγκλωβισμένος, υποχρεωτικά να ξανακάνεις τα ίδια που έκανες και πέρσι και πρόπερσι. Δηλαδή τις ίδιες μαλακίες, λέω εγώ, που δεν είμαι λαϊκός τυφλοπόντικας.
Αυτό όμως που σίγουρα δεν θα διακοπεί στη διάρκεια των καλοκαιρινών ανιαρών ημερών διακοπής, θα είναι το ποτό. Ίσα ίσα που μπορεί να αυξηθεί, λόγω υπερδραστηριότητας καθισιού, απεγνωσμένης έμπνευσης και σκέψης. Με σκοπό τον ύπνο. Μεσημέρι και βράδυ.
Είναι τόσο ωραίες οι καλοκαιρινές στιγμές, που όλοι γουστάρουν να τις περιορίζουν χρονικά, και να τις απολαμβάνουν κοιμώμενοι. Δεν μιλάω για νέα παιδιά, φοιτητές και άνεργους. Αυτοί ανάγκη διακοπών δεν έχουν. Μιλάω για όλους τους άλλους, εμάς, που θεωρητικά πάμε να αναπαυθούμε, ενώ πρακτικά βρισκόμαστε ακόμα πιο βάρβαρα, μπροστά στα λάθη μας.
Το κρασί, λοιπόν, η μπύρα και το ούζο θα ρέουν άφθονα, και θα καταναλώνονται χωρίς συγκεκριμένο μέτρο για πολλές αιτίες. Για λύπη, για χαρά, για πεσμένο λίμπιντο, για οφθαλμόλουτρα, για το κότερο που ούτε φέτος αποκτήσαμε, για το επερχόμενο ραντεβού με το Σεπτέμβρη, κι άλλα πολλά.
Είναι ανάγκη να μας κάνουν αλκοτέστ, να μας βρουν πιωμένους, και να δημιουργήσουμε κι άλλο πρόβλημα στον εαυτό μας;
Και να ξέρετε ότι οι αστυνόμοι θα κάνουν πολλά αλκοτέστ φέτος. Πρώτον διότι γουστάρουν να πηδήξουν τον τουρίστα που κάνει διακοπές ενώ αυτοί δουλεύουν. Δεύτερον, διότι το φαλιρισμένο κράτος έχει ανάγκη από λεφτά. Και για αυτό και θέσπισε το απειροπλάσια πρόστιμα με το νέο ΚΟΚ. Κι επειδή το κράτος ξέρει ότι τα περισσότερα λεφτά είναι μαύρα, γι’ αυτό μαύρα πάει να τα πάρει κι αυτό μέσω ΚΟΚ κι όχι μέσω θέσεων εργασίας και σχεδιασμών παραγωγικότητας. Φυσικά οι νομιμόφρονες ηλίθιοι, πιστεύουν ότι τα πάντα γίνονται για το καλό μας.
Το ξεπερνάμε αυτό. Θα πιούμε λοιπόν. Και πολύ καλά θα κάνουμε. Όμως θα κινηθούμε πάνω σε δύο άξονες. Πρώτον, δεν θα οδηγήσουμε, και δεύτερον, δεν θα πιούμε με άδειο στομάχι. Όσο πατρικό κι αν ακούγεται, είναι καλό να το τηρήσουμε για να προστατευθούμε. Ειδικά το θέμα του φαγητού.
Γιατί το στομάχι όμως δεν πρέπει να είναι άδειο; Εδώ είναι τα ωραία και τα επιστημονικά. Η επιστήμη είναι καταπληκτική όταν γίνεται κατανοητή. Έχεις σπίτι με αυλή. Τον εχθρό που τον προτιμάς; Στην αυλή ή στο κυρίως σπίτι; Πουθενά θα πεις βέβαια, αλλά αν πρέπει κάπου να υπάρχει, ας είναι στην αυλή. Διότι το αλκοόλ ναι μεν είναι σύμμαχος στην παρέα και τη χαλάρωση, αλλά είναι και εχθρός στο αλκοτέστ. Έχεις και τον οργανισμό σου, το κορμί σου. Με κυρίως σπίτι το αίμα και με αυλή, δύο οργανάκια: το στομάχι και το έντερο. Ο οργανισμός με τον εγκέφαλο αντιλαμβάνεται το αλκοόλ από τη συσσώρευση του στο αίμα, μέχρι να πάει για διάλυση στο συκώτι. Μήπως θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, κάποιες ποσότητες οινοπνεύματος να παραμένουν εκτός αίματος, εκτός σπιτιού, στην αυλή; Ναι, και εξηγώ.
Όταν πίνεις με άδειο στομάχι, το αλκοόλ φθάνει γρήγορα στο αίμα, και μας φέρνει εξίσου γρήγορα σε κατάσταση ευθυμίας ή μέθης, υποκειμενικής ή νομικής. Αν το στομάχι έχει τροφές μέσα, αυτές φρενάρουν το μηχανισμό αυτό. Ειδικά αν οι τροφές αυτές είναι λιπαρές, όπως το λάδι, το βούτυρο, το ζωικό λίπος, είναι σαν να έχουμε ένα σφουγγάρι που απορροφά το οινόπνευμα. Κι έχουμε κάτι μαγικό. Έχουμε τριπλή πέδηση, τριπλό φρενάρισμα της ροής του αλκοόλ προς το αίμα, το κυρίως σπίτι.
Το τριπλό φρενάρισμα λοιπόν, οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, ότι τα λιπαρά τραβάνε το οινόπνευμα. Δεύτερον, επειδή είναι πιο δύσπεπτες τροφές σε σχέση με άλλες, όπως υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, και άρα παραμένουν πιο πολύ στο στομάχι. Κι επειδή έχουν τραβήξει το αλκοόλ, του χαρίζουν και αυτού μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στο στομάχι, δηλαδή στην αυλή. Και τρίτον διότι στο στομάχι υπάρχει ένα ένζυμο, η αλκοολική δεϋδρογενάση – πιο πολύ στους άνδρες- που στόχο έχει να καταστρέφει το αλκοόλ. Όσο λοιπόν περισσότερο χρόνο παραμένει το αλκοόλ στο στομάχι, τόσο περισσότερο καταστρέφεται. Ο εχθρός λοιπόν πεθαίνει στην αυλή.
Σαν τα ενετικά χωριά που δεν είχαν παράθυρα. Αφού δεν μπορούμε, ή δεν θέλουμε να κόψουμε το αλκοόλ, ας το αντιμετωπίσουμε παθητικά. Άσε τον εχθρό να μπει στην αυλή, αλλά κράτα τον εκεί. Στο σπίτι να μην εισβάλει. Διότι αν μπει μέσα, τότε τα λεφτά των διακοπών, θα πάνε στα κομμάτια, στα δημόσια έργα και στις τσέπες των διαπλεκόμενων, που φυσικά αυτοί και αν πίνουν και οδηγούν, αλλά δεν συλλαμβάνονται ποτέ. Αλλά και να τους πιάσει κάποιος άμοιρος μπάτσος, το πολύ πολύ που θα καταφέρει, είναι να κάνει το μηχάνημα του αλκοτέστ και τον ΚΟΚ, δονητή για την απόληξη του παχέος εντέρου του. Ή θα μάθει γεωγραφία, ψάχνοντας σε ποια ακριτική περιοχή προτιμάει τη μετάθεσή του. Αυτά, και καλά κρασιά, και καλό καλοκαίρι. Ο ΚΟΚ είναι για τους λιάπηδες, κι όχι για εμάς. Για το κακό τους, που είναι δεμένο με το καλό μας.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ δημοσιεύτηκε στον ”ΦΙΛΑΘΛΟ” στις 9 Αυγούστου 2008.
Στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε το βιβλίο ΓΚΡΙΝΙΑ του ΣΤΗΒΕΝ ΑΒΡΑΜΙΔΗ, εκδόσεις Κάκτος, τηλ. 210.3840524.
Διαβαστε ακομα: