Πριν από τον άπιστο Οθωμανό το 1453 το πιο μεγάλο κτύπημα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το δέχτηκε από τους ομόθρησκους σταυροφόρους. Τους οργανωμένους πολεμιστές, τους φέροντες τον χριστιανικό Σταυρό ιππότες, οι οποίοι με την ευλογία του Πάπα της Ρώμης ξεκίνησαν τις πειρατικού τύπου εκστρατείες να καταλάβουν την Ιερουσαλήμ. Ε, πριν φτάσουν στα άγια χώματα που είχαν αρπάξει οι αλλόθρησκοι μουσουλμάνοι, είπαν να κάνουν μια… στάση στην Κωνσταντινούπολη. Και παρ’ ό,τι λιγότεροι οι δυτικοί αληταράδες τα κατάφεραν να αλώσουν την οχυρωμένη με περισσότερους υπερασπιστές βασιλεύουσα. Συνέβη το σωτήριον έτος 1204, σα σήμερα 13 Απριλίου.
Η Ευρώπη όλη στολίστηκε με τα κλεμμένα αντικείμενα υψηλής καλλιτεχνικής και υλικής αξίας. Έργα τέχνης, μνημεία, λείψανα από εκκλησίες και παλάτια. Βούτηξαν τους θησαυρούς της βυζαντινής αυτοκρατορίας και όσο χρυσό βρήκαν τα μετέφεραν στα σπίτια τους, στις πλατείες τους, στις εκκλησίες τους οι διάφοροι ένστολοι τυχοδιώκτες αρχηγοί των σταυροφόρων. Ο μισός Άγιος Μάρκος στην Βενετία είναι από τις αρπαγές του 1204.
Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου είναι ο Αλέξιος Γ’ που όταν είδε αυτά τα πεινασμένα σκυλιά τους σταυροφόρους έξω από την Κωνσταντινούπολη την κοπάνησε! Με το θησαυροφυλάκιο της αυτοκρατορίας. Στη θέση του, αυτοκράτωρ γίνεται ο Αλέξιος Δ’, που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη παρέα με τους…. πολιορκητές σταυροφόρους. Ο νέος αυτοκράτορας τα βρήκε με τους κουρσάρους της ιπποσύνης, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, και νέος αυτοκράτωρ ο Αλέξιος Ε’, που σκότωσε τον Αλέξιο Δ’.
Τελικά. Οι ιππότες σταυροφόροι, μαζί με ηγούμενους και τους καλογέρους τους, όπως είχαν σκοπό από την αρχή, κατέστρεψαν, διέλυσαν, λεηλάτησαν την Κωνσταντινούπολη.
Διαβαστε ακομα: