Παραμύθι βέβαια κι αυτό με τους τρεις μάγους που ξεκίνησαν, λέει, με καμήλες από την ανατολή να πάνε να προσκυνήσουν τον Χριστούλη στο φτωχικό, εκεί στη φάτνη, τη πρώτη νύχτα της γέννησης του. Τρεις μάγοι που δεν ήταν μάγοι, όπως δεν ήταν και βασιλιάδες. Σοφοί ίσως ήταν, διανοούμενοι, άτομα προχωρημένα σε σκέψη και γνώση. Το λέμε αυτό διότι τους παραμύθι φούρναρης ”μάγους” τους αποκαλούν και ”βασιλείς”, και ”σοφούς”.
Όλες οι θρησκείες κυκλοφορούν με παραμυθάκια για μικρά παιδιά που τα χάφτουν και μεγάλοι. Οι μάγοι παίζεται αν ήταν τρεις ή τέσσερις, Όταν, δηλαδή, στηνόταν το σενάριο υπήρχε διαφωνία πώς να το σερβίρουν, με τρεις ή με τέσσερις.
Να μείνουμε στο μύθο. Ο Μέλχιορ έφερε χρυσάφι στον Ιησού. Ο Γκασπάρ λιβάνι και σμύρνα ο τρίτος καμπαλέρο, ο Βαλτασάρ. Ερώτημα: Ποιος ξοδεύτηκε περισσότερο, προκειμένου να μην κάνει επίσκεψη με άδεια χέρια; Ο χρυσός πάντα έχει την αξία του. Και το μύρο, όμως, δηλαδή η σμύρνα ήταν τότε ακριβό, δυσεύρετο.
Τι είναι σμύρνα; Είναι ρητίνη από δένδρο με αγκάθια που φτάνει και μέχρι τέσσερα μέτρα. Ρητίνη είναι και το λιβάνι, αρωματική κι αυτή όπως η σμύρνα, πιο αρωματική. Γι’ αυτό και οι παλαιότερες θρησκείες με λιβάνι θυμιάτιζαν στα κόλπα τους, θυσίες και τελετές.
Να κλείσουμε το κεφάλαιο ”Τρεις Μάγοι”, οι οποίοι πιθανόν να μάγεψαν τον νεογέννητο αγοράκι, με την εξής αποκάλυψη: Ο Ιησούς αρνήθηκε το ένα δώρο, αυτό του Μέλχιορ. Το θεώρησε υλιστικό, διότι το χρυσάφι παραπέμπει σε οικονομιστική και μεγαλοαστική κουλτούρα, ενώ η διδασκαλία του θα ήταν κατ’ εξοχήν πνευματική και λαϊκή.
Διαβαστε ακομα: