Όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, να το παραδεχθούν ακόμα και οι άθεοι, κάτι περίεργο και ψιλοανεξήγητο σε αγκαλιάζει. Τι να ‘ναι αυτό; Το συλλαμβάνουν οι κεραίες του καθένα και γιατί να συμβαίνει αυτό; Πιθανόν επειδή ο άνθρωπος και στην πιο απόμακρη ιδέα του θανάτου αισθάνεται ανθρωπάκι και χρειάζεται να καλύψει το κενό.
Με τις χριστουγεννιάτικες και τις πρωτοχρονιάτικες μέρες ξαναζεσταίνεται η σκέψη και η σχέση με το θείο, με το άγνωστο. Τον άνθρωπο τον έφτιαξε ο Θεός. Έλα! Αυτό το ξέρουμε από πιτσιρικάδες. Το γράφουν και τα άγια τεφτέρια. Όχι μόνο τον άνθρωπο, όλα τα πλάσματα που αναπνέουν, σκουλήκια, περδίκια, γίδια, ποντίκια, τα πάντα όλα του Πλάστη είναι δημιουργήματα.
Ο πλάστης τα έπλασε όλα, αλλά στην πορεία – ποιος διαφωνεί σ’ αυτό (;) – συνέχισε το… πλάσιμο ο άνθρωπος. Όπου φτάνει το μάτι, τα πάντα όλα είναι φτιασίματα του ανθρώπου. Δρόμοι, αυτοκίνητα, κτήρια, εργοστάσια, αεροπλάνα, παπόρια, ό,τι αγοράζεις στο σουπερμάρκετ, και φάρμακα, και ρούχα, σ’ όλα έχει βάλει χέρι ο άνθρωπος. Έτσι είναι. Ο θεός – ποιος άλλος! – έφτιαξε τις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες, δεν έγιναν μόνα τους ούτε τα βουνά και οι ζούγκλες, τα δάση και οι έρημοι. Και ανέλαβε μετά ο άνθρωπος να αλλάξει τα πάντα γύρω του. Ό,τι βλέπεις. Και ό,τι δεν πιάνει το μάτι σου.
Τον Θεό, όμως, δεν τον φαντάστηκε ο άνθρωπος. Όχι… Δεν τον επινόησε. Όχι… Δεν τον κατασκεύασε. Όχι… Και πώς θα μπορούσε να το διαπράξει αυτό; Ούτε ίσος με τον Δημιουργό του είναι, ούτε όμοιος του.
Μιλάμε για τον αληθινό Θεό, τον μοναδικό. Όχι τους άλλους που τους είχε ζωγραφίσει με το φοβικό του μυαλό ο ανθρωπάκος. Αν είναι δυνατόν! Για αιώνες προσκυνούσε παραμυθένιους Θεούς. Ψεύτικους Θεούς. Είναι, βλέπεις, η ανάγκη του ανθρώπου. Χρειάζεται Θεούς ο φουκαράς φτάνει και γι΄αυτό έβλεπε με δέος και τους ψεύτικους σαν αληθινούς.
Ο καλός Θεός, ο αληθινός ποτέ δεν σκοτίστηκε, δηλαδή να το πάρει στραβά, επειδή το δημιούργημα του, το δίποδο την έβρισκε από καταβολής με κάλπικους Θεούς.
Πέρα απ’ όλα αυτά. Ο Θεός δεν έχει ανάγκη τους ανθρώπους. Έλα, όμως, που οι άνθρωποι εδώ είναι που αποκαλύπτουν τον παραλογισμό τους. Δοξάζουν τον μεγαλοδύναμο, λες κι αυτός έχει τη ανάγκη τους. Τον καλό τους λόγο.
Διαβαστε ακομα: