Ένα ποσοστό του ανήκει. Και σε μονοψήφιο αριθμό να ‘ναι το δικό του ποσοστό, η προσωπική του αξία έχει καταγραφεί οριστικά και αμετάκλητα στην Ιστορία. Αμέτρητα τα τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον κόσμο, και από τη δεκαετία του ’70 να ξεκινήσεις, αν τα μετρήσεις σε χίλια, κάνεις λάθος στο λογαριασμό. Είναι περισσότερα. Να, γιατί δείχνει πλούτο και το… μικρό ποσοστό των αρκετών, των πολλών τραγουδιών που υπέγραψε ο σπουδαίος και τρυφερός Γιάννης Σπανός. Ένα γλυκό πλάσμα. Ένας σεμνός καλλιτέχνης και αξιοσέβαστος άνθρωπος.
Σπασμένα καράβια… , δυο λέξεις μόνο… Η μαστοριά του συνθέτη είναι να ντύσει με μουσική, με νότες αυτές τις έξι συλλαβές και να λειτουργεί το τραγούδι μαγνητικά στη μνήμη και στην επιθυμία του κόσμου.
Βροχή και σήμερα… , άλλο τεράστιο τραγούδι του Σπανού, με έξι λέξεις σε παρασύρει, σε παίρνει η δύναμη της μελωδίας του.
Μια φορά θυμάμαι… , έξι λέξεις κι αυτό, για να βγάλει στον καθένα και τον πιο καχωνιασμένο ρομαντισμό του, να σε κερδίσει ο αξέχαστος Γιάννης Σπανός από το Κιάτο Κορινθίας, που πέθανε το 2019, σα σήμερα 30 Οκτωβρίου.
Γεννήθηκε Ιούλιο του 1934 και από πιτσιρίκι κατάλαβε την – όπως λέμε – κλίση του στη μουσική όταν άκουγε την μεγαλύτερη αδελφή του να παίζει πιάνο. Από τα 20 του βρέθηκε στη Γαλλία κι αποφάσισε ”Εδώ, στο Παρίσι είναι η πόλη μου… ”. Στην Ελλάδα ήλθε και εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1975. Τι έκανε στο Παρίσι; Κάτι πολύ περισσότερο από προπόνηση. Τραγούδια του είπαν Ζυλιέτ Γκρεκό (17 τον αριθμό), Σερζ Γκένσμπουργκ, Μπριτζιτ Μπαρντώ.
Είναι ο εισηγητής στην Ελλάδα του πολυσυζητημένου ”Νέου Κύματος”. Πρώτο τραγούδι Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι, με την Καίτη Χωματά (1946-2010).
Το αγαπημένο μου, αν είναι σικ να ξεχωρίζει κανείς ένα τραγούδι, είναι το Σαν με Κοιτάς, με την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Φέρτη. Η Κατερίνα Κούκα είπε το Ρίξε στο Κορμί μου Σπίρτο.
Στη φώτο, ο ”Παριζιάνος” Σπανός στο πιάνο συνοδεύει την Ζυλιέτ Γκρεκό (1927-2020), η λατρεμένη μούσα των υπαρξιστών και της γαλλικής διανόησης.