Πιτσιρικάς είμαι σε παιδική κατασκήνωση. Ένας από τους εκπαιδευτές, πολύ μεγαλύτερος, κάπου 18-20 χρονών αυτός, τον έχει βαρέσει κατακέφαλα η τρέλα της αρχαιολογίας. Στις ελεύθερες ώρες του το παλληκάρι εξαφανιζόταν από την κατασκήνωση και έσκαβε σε χωράφια, σε βουνοπλαγιές. Ήταν σίγουρος, έλεγε, ότι κάτι σπουδαίο θα ανακαλύψει, έναν αρχαίο ναό, ένα αρχαίο λουτρό, ένα μπουρδέλο, κάτι.
Έφτιαξε το Μουσείο Ψυχιατρικής και Εγκληματολογίας στο Τορίνο, το 1898, μόνο για τους επιστήμονες ερευνητές, όχι για το κοινό. Χιλιάδες ανατομικά ευρήματα υπάρχουν, όπως αντικείμενα και γραπτά παρανοϊκών και κακοποιών. Ο Λαμπρόζο ήταν φανατικά υπέρ της θανατικής ποινής, διότι υποστήριζε πώς είναι αδύνατος ο σωφρονισμός σε κάποιους εγκληματίες, άρα προκειμένου να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκτελεί τους αθεράπευτα κακοποιούς.
Ποια είναι η προέλευση του… φιλιού; Άλλο ένα θέμα που μελέτησε ο Τσεζάρε Λομπρόζο. Ασχολήθηκε επίσης με την επιληψία του Δάντη. Και με το άλλο: Αλήθεια, αναρωτήθηκε, γιατί οι ιερείς ντύνονται γυναικεία; Το ράσο είναι μια ολόσωμη φούστα, όχι σακάκι και παντελόνι. Γιατί, λοιπόν, η ιερατική ενδυμασία να μοιάζει περισσότερο με γυναικεία. Δεν πρόλαβε να δώσει την κατάλληλη ερμηνεία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μήπως και το παπαδαριό δεν γνωρίζει τη σωστή απάντηση. Σιγά, που θα μας την έλεγε αν την γνώριζε.
Διαβαστε ακομα: