Μην κάνεις, λοιπόν, το λάθος και δεν αντιληφθείς τα διακριτικά του, ότι ανήκει στην Αστυνομία, μάλιστα αν είναι και αξιωματικός, έστω υπαξιωματικός, έστω απλός βαθμοφόρος, τότε την έχεις ακόμα πιο άσχημα.
Αστειεύομαι. Το σήκωνε η κουβέντα για τα τετράποδα της «Ομάδας Κ-9», όπως ονομάζεται από το 1986 η μονάδα των αστυνομικών σκύλων. Ενωρίτερα, από το 1975, σα σήμερα 26 Μαϊου, η ΕΛ.ΑΣ. πρωτοχρησιμοποίησε εκπαιδευμένα σκυλιά. Ήταν για εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.
Το λαμπραντόρ προσφέρεται περισσότερο στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών. Θέμα εκπαίδευσης, βέβαια. Το ζώο έχει το φυσικό χάρισμα, την όσφρηση, και αξίζει με το παραπάνω το φαγητό του, διότι μαθαίνει και πως να δρα, να αντιδρά ως… ένστολος αστυνομικός. Δεν θα ορμήξει να ξεσκίσει π.χ. κάποιον κρατούμενο, όταν αυτός επιχειρήσει να το σκάσει.
Σκύλος, σκύλα, καμία διαφορά. Ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Τηλέφωνο για τοποθέτηση μπόμπας. Εκρηκτικού μηχανισμού. Έχει εκπαιδευθεί το ζώο να «υποδείξει» το σημείο, το οποίο πιθανόν να ήταν επιμελώς κρυμμένο, ίσως κάπου στο χώμα χωμένο. Ακόμα να επισημάνει πού ακριβώς είναι παγιδευμένος κάποιος, κάποιοι σε κτίριο που έγινε συντρίμμια μετά από σεισμό. Κάποιον, κάποιοι που χάθηκαν σε δασική περιοχή.
Εβδομήντα από τους 200 τετράποδους αστυνομικούς «υπηρετούν» στην Αθήνα. Όλοι βγάζουν με ευσυνειδησία το μεροκάματό τους.
Διαβαστε ακομα: