Αποκάλυψη Τώρα. Η ταινία. Ο κινηματογράφος. Το αξεπέραστο καλλιτεχνικό προϊόν που τράβηξε ψηλά, πολύ ψηλά το ποιοτικό και εμπορικό σινεμά. Κοινότυπο να χαρακτηρίσει κανείς ως κορυφαία και μέγιστη και γιγαντιαία και κολοσσιαία τη δουλειά του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Του σκηνοθέτη της τριλογίας ”Ο Νονός”. Το ”Apocalypse now: Redux” δεν είναι μια τεράστια ταινία, μια μέσα στις δέκα ή πέντε καλύτερες στην Ιστορία. Είναι η πιο σπουδαία από καταβολής σινεμά.
Αξίζει να δεις κανείς την ταινία, αλλά και να διαβάσει το βιβλίο που εκδόθηκε και περιλαμβάνει τα πάντα όλα σχετικά με τις περιπέτειες της μυθιστορηματικής παραγωγής της συγκεκριμένης ταινίας. Απίστευτα πράγματα. Πρωτοφανή. Η κουβέντα του Κόπολα τα λέει όλα: ”Δεν φτιάξαμε μια ταινία για το Βιετνάμ, η Αποκάλυψη Τώρα είναι το Βιετνάμ. Κάναμε γυρίσματα σε συνθήκες και τόπο λες και είμασταν πολεμιστές στο Βιετνάμ”. Κάπως έτσι τα είπε ο μοναδικός κινηματογραφιστής.
Η δουλειά ξεκίνησε με μπάτζετ 17 εκ. δολάρια, σεβαστό ποσό τη δεκαετία του ’70. Με στόχο να ολοκληρωθεί σε ενάμισυ μήνα. Επιλέχθηκε η ζούγκλα στις Φιλιπίνες και ο Κόπολα έκανε συμφωνία με τον δικτάτορα της χώρας Μάρκος. ”Θα ρεκλαμαριστούν οι Φιλιπίνες με την ταινία, κι εσύ θα μου παραχωρήσεις ελικόπτερα, φαντάρια που θα τους χρησιμοποιώ κομπάρσους στις μάχες στη ζούγκλα δήθεν με τους Βιετκόγκ κ.α.”.
Τυφώνας στο αρχιπέλαγος των Φιλιπινών τον Μάιο του 1976 δεν αφήνει τίποτα όρθιο και καταστρέφει τα σκηνικά και τα ντεκόρ του οσκαρικού ελληνικής καταγωγής Ντην Ταβουλάρις. Πέφτει μόλυνση στο κινηματογραφικό συνεργείο, ο Χάρβεϋ Κάϊτελ που κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τη αρχή μέχρι το τέλος του σεναρίου δεν αντέχει εκεί κάτω και αντικαθίσταται με τον Μάρτιν Σην. Στο μεταξύ οι στρατιώτες του κρατικού στρατού καλούνται να εγκαταλείψουν το κομπαρσιλήκι για τις ανάγκες της ταινίας και να πολεμήσουν αληθινά τους κομουνιστές αντάρτες.
Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο ”Η Καρδιά του Σκότους ”του Πολωνού Τζότζεφ Κόνραντ (1851-1924) και η δράση στήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αμερικάνος αξιωματικός από ΗΠΑ αποστέλλεται σε εμπιστευτική αποστολή στο Βιετνάμ, διαρκούντος του πολέμου, να σκοτώσει τον Αμερικάνο συνταγματάρχη Κούρτζ. Να, η ερμηνεία της αιωνιότητας. Από τον Μάρλον Μπράντο, με ξυρισμένο κεφάλι.
Είναι πια ένας παρανοϊκός ο Κουρτζ- Μπράντο (φώτο), ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων στη ζούγκλα, ο οποίος συμπεριφέρεται σα θεός, κρυμμένος και απλησίαστος αρχηγός προσωπικού στρατού από ιθαγενείς, κάνει ανθρωποθυσίες, κανιβαλισμούς, δεν υπολογίζει κανέναν. Είναι το πρόσωπο του πολέμου. Του παραλογισμού του πολέμου. Του κάθε πολέμου. Κυρίως της κτηνωδίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Πολεμική η ταινία. Αντιπολεμική, βέβαια. Ο Ρόμπερ Ντυβάλ παίζει τον διοικητή των ελικοπτέρων και γίνεται ανθρωποφάγος στη ζούγκλα. Φτιάχνεται με τη μυρουδιά από των ναπάλμ, διότι βρωμάνε νίκη- όπως λέει ο ίδιος… Όταν κάνουν επίθεση τα ελικόπτερα ο Κόπολα βάζει υπόκρουση στην ταινία τις Βαλκυρίες του Βάγκνερ… Σε κάποια άλλη φάση ο Τζιμ Μόρισον των Doors ακούγεται να τραγουδάει το The End…
Το κόστος της ταινίας ξεπέρασε τα 30 εκ. δολάρια. Αρχικά είχε διάρκεια 180 λεπτά, με τη νέα κόπια ξεπερνάει τα 200 λεπτά. Το Αποκάλυψη Τώρα πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1979, σα σήμερα 10 Μαίου.
Διαβαστε ακομα: