Ο αρχηγός είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, αφεντικό σε πολύ μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία κι ένας από τους πλουσιώτερους Ισπανούς. Χωρίς αυτόν δεν θα ξεσηκώνονταν σε πρώτη φάση οι 12 ”πλούσιες”- όπως τις αποκαλούν περιφρονητικά- ΠΑΕ της Ευρώπης ενάντια στην UEFA. Και ό,τι πει αυτός, ο Πέρεθ!
Είναι τυχαίο ότι στο αντάρτικο και στην πρώτη γραμμή ήταν οι τρεις μεγάλοι του ισπανικού πρωταθλήματος; Ρεάλ, βέβαια, Μπαρτσελώνα και Αθλέτικο. Και οι έξι ισχυρώτερες ομάδες του πρώτου πρωταθλήματος στον κόσμο, του αγγλικού. Λίβερπουλ, οι δυο Μάντσεστερ, Τότεναμ, Άρσεναλ και Τσέλσυ.
Είναι αδύνατον να μην τους περάσει, τελικά. Να σπάσει το μονόπωλιο της UEFA. Η δουλειά ξεκίνησε το 1998, και τα μεγάλα κλαμπ κινήθηκαν οργανωμένα και νόμιμα, αλλά και βρώμικα. Τα άπλυτα λεφτά τα κρατούσε σε σακούλες δερμάτινες ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, τότε μεγαλομέτοχος της Μίλαν, και περίμενε εκείνους που περίμενε στη βίλα του στη Σαρδηνία.
Οι ομάδες ήταν 16, μέσα και ο Παναθηναϊκός, με εκπρόσωπο τον σημερινό πρόεδρο της ΠΑΕ Μάνο Μαυροκουκουλάκη, που είχε δίπλα του τον Αριστείδη Καμάρα. Το πράμα δεν περπάτησε, άλλο ότι η UEFA υποχρεώθηκε να αλλάξει το φορμάτ του champions league, προς όφελος των 16 ”επαναστατών”.
Στο μεταξύ, υπάρχει στα χαρτιά απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η ΟΥΕΦΑ δεν είναι μονοπώλιο. Επί εποχής του Ρομάνο Πρόντι, μετέπειτα πρωθυπουργός Ιταλίας, τότε υπεύθυνου της Ε. Ε. στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Νόμιμα μπορούν να ιδρυθούν ανά πάσα στιγμή και δυο και τρεις ΟΥΕΦΕΣ.