Η σεξουαλική επιθυμία είναι ακατανίκητη να ψωνιστεί στο δρόμο με άγνωστο όταν αρχίζει να νυχτώνει. Τότε έχει νόημα η μέρα για τον παραδομένο στο πάθος του άνδρα. Έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο να διασυρθεί κοινωνικά, ακόμα να παίξει κορώνα-γράμματα τη ζωή του. Ξέρει ότι άλλοι σαν κι αυτόν είχαν τραγικό τέλος ακριβώς γιατί αναζήτησαν το ομοφυλοφιλικό σεξ με άτομο τον οποίο συνάντησαν για πρώτη φορά.
Δεν κρατιέται ο άνθρωπος. Με τίποτα. Ας είναι διάσημος. Τεράστιος καλλιτέχνης. Παγκόσμιος ποιητής. Ταλεντάρα στον τομέα του. Νούμερο ένα. Κάθε νύχτα θα κάνει πεζοδρόμιο.
Η λίστα είναι μεγάλη. Και γίνεται μεγαλύτερη αν βάλει κανείς στο λογαριασμό τους ανώνυμους, τους άγνωστους στο συγκεκριμένο είδος του διεστραμμένου ομοφυλόφιλου. Καταδικαστέους περισσότερο από τους νορμάλ gay.
Τενεσύ Ουίλιαμς. Ο μεγαλύτερος Αμερικάνος θεατρικός συγγραφέας. Αυτός είναι η κορυφή, μετά ο Άρθουρ Μύλερ. Όταν έπεφτε τελείως το φως της ημέρας ο “Tennessee” Williams (1911) αμολιότανε στους έρημους και πονηρούς δρόμους να κάνει πιάτσα. Αυτός που τα έργα του παίζονταν μέχρι και σήμερα σ’ όλο τον κόσμο και η δραματουργία του αποτελεί αντικείμενο μελέτης, όχι μόνο από καθαρά θεατρικής πλευράς.
Στα 72 του χρόνια, το 1983, σα σήμερα 25 Φεβρουαρίου, τον βρήκαν νεκρό, μ’ ένα φελλό στο στόμα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που νοίκιαζε. Θάνατος τραγικός, όπως τραγικά και ψυχοβαρεμένα είναι όλα τα θεατρικά του έργα, του ”καταραμένου” ποιητή, στα οποία κυριαρχούν γυναικεία πρόσωπα. Γυάλινος Κόσμος, Καλοκαίρι και Καταχνιά, Η Ρωμαϊκή Άνοιξη της κυρίας Στόουν, Τριαντάφυλλο στο Στήθος, Λυσσασμένη Γάτα, Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι, Το Γλυκό Πουλί της Νιότης, Η Νύχτα της Ιγκουάνα, Λεωφορείον ο Πόθος, μερικά από τα πιο γνωστά. Σχεδόν όλα τα σουξέ του Τενεσύ Ουϊλιαμς τα ανέβασε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Τέχνης
Έχουν συμβιβαστεί με το ρίσκο. Να βάζουν στα άκρα την ίδια τους τη ζωή. Υπάρχουν γιατί το βράδυ θα ξεπορτίσουν στην αναζήτηση του εραστή της αρπαχτής. Ο μέγας Άγγλος ηθοποιός σερ Τζων Γκίλγκουντ (1904- 2000) είχε συλληφθεί να κάνει καμάκι στα δημόσια ουρητήρια στο Τσέλσυ. Ποτέ δεν βρέθηκε ο δολοφόνος του Τενεσύ Ουίλιαμς. Άγνωστος και ο δολοφόνος του δικού μας συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, το 1998.
Διαβαστε ακομα: