Η πασίγνωστη ιστορία. Τη ξέρουν και την πιπιλάνε και τα μωρά στην κούνια. Ότι στην περιβόητη συνδιάσκεψη της Γιάλτας οι νικητές του Β΄ παγκοσμίου πολέμου χώρισαν το γλόμπο στα δυο. Ένα ακόμα παραμύθι. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Κατ’ αρχήν, οι επικεφαλής Αγγλίας, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησαν να τα λένε από τις 4 Φεβρουαρίου, σα σήμερα, μέχρι και 11 του μήνα, δηλαδή πριν τελειώσει ο πόλεμος. Πριν ηττηθεί η χαμούρα η Γερμανία. Και στόχος των τριών μεγάλων δεν ήταν να μοιράσουν τον κόσμο, αλλά πως θα βγουν οι ίδιοι κερδισμένοι. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Παραμύθι κι αυτό που λέγεται, ότι οι τρεις της Αμερικής, της Ρωσίας και της πουτάνας Αγγλίας ψαχνόντουσαν πώς να τιμωρήσουν, να σακατέψουν, να διασπάσουν την Γερμανία, όταν αυτή με το καλό συντριβεί στρατιωτικά. Εκείνο που τους έκαιγε ήταν το αύριο, το μετά τον πόλεμο, και ποια θα ήταν η θέση της κάθε πλευράς των τριών στη διεθνή σκακιέρα.
Το αλισβερίσι, η κόντρα παίχτηκε ανάμεσα στον Τσώρτσιλ και τον… στρατάρχη Στάλιν, ο οποίος με το δίκαιο του ήθελε τα περισσότερα. Ο κόκκινος στρατός, άλλωστε, κέρδισε στην πραγματικότητα τον Χίτλερ. Στη Γιάλτα ο βαρειά άρρωστος Ρούζβελτ κοιμόταν όρθιος. Όσο μιλούσαν οι άλλοι δυο, τον έπαιρνε ο ύπνος τον Αμερικάνο. Σιγά που η Αμερική περίμενε την ανύπαρκτη Συμφωνία της Γιάλτας, για να πάρουν το τιμόνι της πλανηταρχίας αμέσως μετά τον πόλεμο.
Και γιατί μαζεύτηκαν οι τρεις στην Γιάλτα; Στα χωράφια του Σταλιν, δηλαδή, όχι σε γήπεδο ουδέτερο. Άμα γουστάρετε, τους ξηγήθηκε ο γαμάω της Σοβιετικής Ένωσης, είμαι ασθενής, και ο ντόκτωρ μου συνέστησε να αποφεύγω τα ταξίδια. Ο πραγματικά ασθενής ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο οποίος δυο μήνες μετά πέθανε. Ο δε Τσώρτσιλ μετά από τέσσερις μήνες έχασε τις εκλογές.
Γιάλτα, πόλη της Κριμαίας, λιμάνι του Εύξεινου Πόντου, πατρίδα του Άντον Τσέχωφ, με 80.000 κόσμο.
Διαβαστε ακομα: