Δεν είχα μπει καλά καλά στη δουλειά, αρχές δεκαετίας του ’70, πριν ακόμα γίνει- στα χαρτιά – ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο, και διάβαζα στα μέσα της Αγγλίας: Τόσο κοστίζει ο άλφα παίκτης και τόσο ο βήτα, διότι έχει αυτή την ηλικία, τόσες συμμετοχές στο πρωτάθλημα, έχει βάλει τόσα γκολ κλπ. Απίθανα πράγματα. Ξένα, δηλαδή, για την ελληνική πραγματικότητα.
Στην Αγγλία λειτουργούσαν συγκεκριμένα κριτήρια και μέτρα στην επιλογή ή απόρριψη ποδοσφαιριστή. Στην Ελλάδα μια ομάδα κυνηγούσε ποδοσφαιριστή επαρχιακής ομάδας διότι τον διεκδικούσε… άλλη ομάδα. Ποιος θα τον πρωτοπάρει η δουλειά. Και, τελικά, η μια ομάδα αποκτούσε τον παίκτη με περισσότερα χρήματα από την αξία του, άσε ότι δεν τον είχε ανάγκη. Ναι, αλλά είχε καταφέρει να τον… βουτήξει από την ανταγωνίστρια ομάδα.
Ο Λιβάγια είναι κυνηγός στην ΑΕΚ, αλλά δεν σκοράρει. Μιλάνε τα νούμερα. Είναι και προβληματικός στη συμπεριφορά του ο Κροάτης. Δύσκολος να συνεννοηθεί με τον προπονητή, με τους συμπαίκτες. Μπάλα ξέρει, φίρμα είναι, υπολογίσιμος στον αντίπαλο, όμως τα στατιστικά δεδομένα τον… ”αδικούν”. Με ποια λογική, λοιπόν, η ΑΕΚ να ικανοποιήσει την απαίτηση του να αμείβεται σχεδόν με τα διπλάσια απ’ όσα παίρνει ο Μάνταλος; Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο το χρόνο, ποσό… άγνωστο στη μισθοδοσία της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Το άλλο. Η ΑΕΚ είναι του ελληνικού πρωταθλήματος, όχι του αγγλικού ή του τούρκικου. Διαφορετική αγορά το γερμανικό και το ιταλικό πρωτάθλημα από το βουλγάρικο και το αλβανικό. Άλλη οικονομική δυναμική το πρωτάθλημα χώρας δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, άλλη εκείνο των 25 και 55 εκ. Τι σημαίνει αυτό;
Περισσότερα χρήματα θα προβλέπει το συμβόλαιο του ίδιου και συγκεκριμένου Λιβάγια σε ομάδα κορυφής πρωταθλήματος της Γαλλίας ή της Ισπανίας από το μεροκάματο του στην Ελλάδα.
Διαβαστε ακομα: