Το διαστημικό λεωφορείο Columbia έκανε την πρώτη του αποστολή το 1981. Ε, αφού ο άνθρωπος, εννοώ η ανθρώπινη επιστήμη, κατάφερε να βολτάρει στο διάστημα, του δίνει και καταλαβαίνει… Η δουλειά μοιάζει πλέον σαν το τρόλεϋ στη διαδρομή Πατήσια – Παγκράτι.
Στις 16 Ιανουαρίου, σα σήμερα το 2003, απογειώνεται από το διαστημικό Κέντρο Κένεντυ το Κολούμπια, αφού το συγκεκριμένο του ταξίδι αναβλήθηκε 18 φορές(!!!). Αρχικά είχε προγραμματιστεί να σηκωθεί στις 11 Ιανουαρίου του 2001. Αντιληπτό ότι σε τέτοιες πτήσεις, σε τέτοιες διαστημικές εξορμήσεις, ελέγχεται και η παραμικρή της παραμικρής λεπτομέρεια.
Αυτή είναι η 28η αποστολή του διαστημοπλοίου Columbia, με επταμελές πλήρωμα (φώτο). Με δυο γυναίκες, την Ινδή αστροναύτισσα Καλπάνα Τσάολα, μηχανικό πτήσης, και την υπεύθυνη στα βιολογικά προγράμματα Λώρελ Κλαρκ.
Πριν συμπληρωθεί ενάμισυ λεπτό από την απογείωση του Columbia τρία κομμάτια αφρού ξεκολλάνε όταν το σκάφος βρίσκεται στα 65.000 πόδια. Η επιστροφή είναι ορισμένη στις 9 και 16 λεπτά της πρώτης Φεβρουαρίου. Δευτερόλεπτα μετά τις εννέα γίνεται από τη γη αντιληπτό το διαστημόπλοιο σε αποσύνθεση. Ήδη είχε αρχίσει ασταθή πορεία και μπήκε σε διαδικασία διάλυσης 60 χιλιόμετρα πάνω από το Τέξας. Και οι επτά αστροναύτες νεκροί, συντρίμμια το Columbia.
Μια καταστροφή με ερωτήματα αναπάντητα. Μια αποτυχία επιστημονική στον… αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.
Διαβαστε ακομα: