Ο Σάκης Πεπονής έμεινε στην ιστορία με τον περίφημο νόμο του, τον λεγόμενο «νόμο Πεπονή» που καταργούσε τα παράθυρα των προσλήψεων, καθιερώνοντας αξιοκρατικά – επιτέλους – κριτήρια στους διορισμούς στο δημόσιο.
Πολλοί έχουν κάνει λόγο για μία εμβληματική πολιτική μεταρρύθμιση, που έθετε τέλος στην ρουσφετολογική πρακτική πολλών δεκάδων ετών. Ωστόσο, οι περισσότερες αν όχι όλες οι κυβερνήσεις την έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, ανοίγοντας τις πόρτες και τα παράθυρα του δημοσίου σε εκατοντάδες χιλιάδες ημετέρους .
Ο νόμος Πεπονή ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέο ΑΣΕΠ, δηλαδή μία νέα μεταρρύθμιση σχετικά με τους διορισμούς. Το ΠΑΣΟΚ γέμισε το διαδίκτυο με φωτογραφίες του Πεπονή , καταγγέλλοντας την Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί μία μεταρρύθμιση που του ανήκει αποκλειστικά από το 1994. Είναι σαφής η πρόθεση του να υπερασπιστεί τις παρακαταθήκες του, παραγνωρίζοντας όμως τρεις μεγάλες αλήθειες.
1. Ο νόμος Πεπονή δεν αποτελεί έμπνευση του κόμματος του, αλλά του ίδιου, τον οποίον επέβαλε ως υπουργός παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
2. Ο Πεπονής παραιτήθηκε μόλις είδαν το φως δημοσιεύματα για προσλήψεις από το παράθυρο παρά την ψήφιση του νόμου.
3. Όταν ο Α.Παπανδρέου προσπάθησε να τον αποτρέψει, εισέπραξε την απάντηση ότι «Αν δεν παραιτηθώ ο νόμος δεν στέκεται».
Καφτές οι αλήθειες και για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον νόμο Πεπονή. Το κυβερνών κόμμα αφού τον καταφήφισε το 1994 υποσχόμενη να τον καταργήσει όταν θα επανερχόταν στην εξουσία, σκέφθηκε μετά από 26 χρόνια να τον τροποποιήσει και αφού προηγουμένως είχε σπάσει, κυρίως την περίοδο 2004-2009, όλα τα ρεκόρ διορισμών από τα παράθυρο.
Διαβαστε ακομα: