ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ Η ΠΥΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΤΗ…

Published on

Του Ανειδίκευτου Συνεργάτη 
«Εννιά, εννιά ,εννιά τα κατσίκια και τα αρνιά», διαλαλούσαν οι κρεοπώλες της Βαρβακείου τα Χριστούγεννα του 2001. Και εννοούσαν ότι λίγο πριν από την έλευση του κοινού ευρωπαικού  νομίσματος, η τιμή των αμνοεριφίων ήταν κάτω από  το χιλιάρικο, δηλαδή ούτε καν τρία ευρώ.- 999 δραχμές για την  ακρίβεια.  Το «εννιά, εννιά, εννιά τα κατσίκια και τα αρνιά» έγινε σύνθημα και πολλοί το θυμούνται σαν τον επιθανάτιο ρόγχο της φτήνιας απέναντι στη βροχή των ανατιμήσεων που έφερε η αλλαγή του εθνικού  νομίσματος.
Είκοσι χρόνια από τότε και το εννιά ξαναμπήκε στη ζωή μας – αυτή τη φορά για να προσδιορίσει το εύρος των κοινωνικών μας συναναστροφών τις μέρες της εορταστικής περιόδου. Ειδικοί και μη έχουν σπάσει το κεφάλι τους για να εξηγήσουν πως προέκυψε το εννιά ως ανώτατο όριο συγκέντρωσης στα σπίτια για τα ρεβεγιόν. Κάποιος  αστειευόμενος υποστήριξε ότι είναι ο αριθμός των μελών της οικογένειας Τσιόδρα- επτά παιδιά και οι γονείς τους- όμως ο καθηγητής πνευμονολογίας Κώστας Γουργουλιάνης επισήμανε ότι ο αριθμός εννιά είναι αυθαίρετος και δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο.  
Αφού είναι έτσι, σκέφτηκα,  θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να ήταν το δέκα, όσες και οι Εντολές προς τον Μωυσή στο όρος Σινά ή δώδεκα, όσοι και οι Απόστολοι του Ευαγγελίου. Θα μπορούσε επίσης να ήταν το επτά , όσα και τα θαύματα της ανθρωπότητας. Μια ματιά, όμως στο διαδίκτυο έδειξε ότι οι αρμόδιοι είχαν δεκάδες λόγους για να επιμείνουν στο εννιά, έναν αριθμό γεμάτο  δύναμη, μυστήριο, μαγεία , αλλά και …πλάκα. Εξαρτάται πως θα το πάρει κανείς. 

Στην Κεφαλονιά για παράδειγμα χρησιμοποιούνται 9 χόνδροι από αλάτι για τα ξόρκια. Παραδίπλα, στην Κέρκυρα, η ξορκίστρα επαναλαμβάνει το ξόρκι επί 9 συνεχείς μέρες ή 9 υστερόπεφτα (δηλαδή τις τελευταίες Πέμπτες του μήνα και της Σελήνης!).

Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας η ξορκίστρα  επαναλαμβάνοντας το ξόρκι της στέφει τον άρρωστο με στεφάνι φτιαγμένο από 9 κομμάτια κλήματος.

Εννιά, εννιά, εννιά και από τους  κατοίκους της Τρανσυλβανίας που θεράπευαν το μάτιασμα με πολύπλοκους εξορκισμούς, που είχαν ως βάση τους τον αριθμό 90.

Μαγικός αριθμός το εννιά και κατά την αρχαιότητα. Το 9 είναι ίσο με το γινόμενο 3 επί 3. Αν, λοιπόν, στον αριθμό 3 είχαν μεγάλη εκτίμηση οι μάγοι και οι αποκρυφιστές των διαφόρων εποχών, φυσικό ήταν να εκτιμούν ακόμη περισσότερο το 9, που ήταν τρεις φορές ισχυρότερο από το 3.

Στη θρησκεία των αρχαίων Περσών, το πονηρό πνεύμα μπορεί να φέρει στους ανθρώπους 999.999 κακά και συμφορές. Αλλά και οι θεοί των αρχαίων Αιγυπτίων ήταν επίσης χωρισμένοι σε 3 εννιάδες.

Ο Σαίξπηρ, που προφανώς είχε μελετήσει σε βάθος τα μυστήρια της μαγείας, έγραφε στον “Μάκβεθ”: “Οι μοιραίες αδελφές γύρισαν τρεις φορές γύρω από σένα, τρεις φορές γύρω από μένα κι άλλες τρεις φορές, για να γίνουν εννιά! Σώπα! Τα μάγια δέθηκαν!…”.

Από τις 39 πυραμίδες της Αιγύπτου, οι κυριότερες και μεγαλύτερες είναι οι 9 από αυτές.

Ο Ιησούς Χριστός, μετά την Ανάσταση Του, εμφανίστηκε 9 φορές στους μαθητές και αποστόλους Του, ενώ στην αρχαία Ελλάδα, τα μεγαλύτερα αξιώματα τα κατείχαν οι 9 άρχοντες.

Αν πολλαπλασιάσουμε το 9 με οποιονδήποτε άλλο αριθμό και προσθέσουμε μεταξύ τους τα ψηφία του γινομένου, το άθροισμα είναι και πάλι 9. 

Γνωστή από την αρχαιότητα είναι η εννεάκρουνος. Πρόκειται για την πιο φημισμένη κρήνη (πηγή) της αρχαίας Αθήνας, που οικοδομήθηκε από τον τύραννο Πεισίστρατο ή τους γιους του τον 6ο αιώνα π.Χ.

Στην Αρχαία Αίγυπτο οι γηγενείς λάτρευαν την «Εννεάδα», που ήταν ομάδα εννέα θεοτήτων από τις οποίες η μία ήταν κορυφαία και οι υπόλοιπες σύντροφοί της, όχι όμως και συγγενείς της. Το σύστημα αυτό των θεοτήτων είχε επινοηθεί από τους ιερείς της Ηλιούπολης (της Αιγύπτου) και γι’ αυτό το λόγο η πιο γνωστή εννεάδα ήταν η «ηλιοπολίτις εννεάς». Η «Εννεάδα» εξηγούσε συμβολικά τη δημιουργία του κόσμου.

Εννέα ήταν οι άρχοντες των Αθηνών, οι Μούσες, οι άρχοντες του Σύμπαντος κατά τους Μάγιας (οι οποίοι και χρησιμοποιούσαν εννεαδικό αριθμητικό σύστημα) κ.λ.π.

Στην Καινή Διαθήκη η πύλη της Κολάσεως αναφέρεται ως η Ενάτη Πύλη.

Οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιούν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αποθανόντος 9 ημέρες μετά το θάνατό του. Πιστεύουν πως η ψυχή του περιφέρεται στον τόπο  θανάτου του για 9 μέρες.

Εννέα είναι τα αγγελικά τάγματα κατά την χριστιανική παράδοση.

Με εννέα μήνες τοκετού γεννάται ο άνθρωπος.

Η Ελληνική σημαία αποτελείται από 9 γραμμές. Συγκεκριμένα αποτελείται από 4 άσπρες και 5 μπλε γραμμές. Οι εννέα αυτές γραμμές έχουν γίνει κατά αντιστοιχία με τις συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος».

Τι από όλα αυτά είχαν στο μυαλό τους οι αρμόδιοι όταν όριζαν το εννιά ως ανώτατο όριο  για τα ρεβεγιόν. Άγνωστον…

Διαβαστε ακομα:

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ… ΧΩΡΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗΣ

Latest articles

ΤΟ ΔΟΛΟ ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ… ”ΛΑΘΟΣ”

Η Ελλάδα, λέει, είναι χώρα ευρωπαϊκή. Εδώ και 45 χρόνια κράτος - μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και η Κηφισιά έγινε ομάδα...

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΜΕ ΑΕΚ

Ποιος τίγρης; Ο κόσμος πλέον το χώνεψε. Ο παλιός Μελισσανίδης δεν υπάρχει. Ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Ο του ποδοσφαίρου...

ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ Ο ΛΑΟΣ

Ο άνδρας απατά την γυναίκα του. Και η γυναίκα του τον απατά, όμως. Συμβαίνει. Όλα συμβαίνουν, κύριε. Όλα όσα μπορείς να φανταστείς...

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΟΙ

Απίθανο να βρεθούν αντίπαλες δυο ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα ή κύπελλο και να μη ξεφτυλιστεί το ποδόσφαιρο. Πιο...

More like this

ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟ… ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αδικήθηκε η ομάδα στον τελικό του κυπέλλου. Έτσι το είδε. Είναι και έτσι; Ας δεχθούμε ότι πράγματι η ομάδα αδικήθηκε. Ο διαιτητής ήταν...

ΜΑΡΑΘΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ

Του Παράλυτου σήμερα, όπως κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα. Ένα ακόμα θαύμα του Χριστού. Αληθινό και απίστευτο...

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ

Από πιτσιρικάς έχω το ερώτημα κι ακόμα δεν βρήκα την απάντηση, να ικανοποιεί την απορία μου. «Σήκω όρθιος και πάρε το...