Είναι ο Μότσαρτ. Ο αιώνιος Μότσαρτ. Ο αθάνατος. Ο αξεπέραστος. Ένας από τους θεούς της μουσικής, αυτής που χαρακτηρίζεται κλασικής. Και επειδή είναι ο Μότσαρτ ενδιαφέρει οτιδήποτε έχει και απλή σχέση μ’ αυτόν. Τον τεράστιο, τον μεγιστοτεράστιο Wolfgang Amadeus Mozart.
Γνωστό, πασίγνωστο ότι από ηλικίας έξι χρονών ο Αμαντέους αμολύθηκε σε περιοδείες και εκτός Αυστρίας, της πατρίδας του. Είναι ”παιδί θαύμα” στη μουσική και με την επίβλεψη του πατέρα του, ασήμαντου μουσικού, όμως καλού δασκάλου, παίζουν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Ο Λέοπολντ Μότσαρτ, ο πατέρας του Αμαντέους, για ευνόητους λόγους έχει πολύ κοντά τον γιο του. Σε κανονική επιτήρηση. Όχι μόνο να μην τον εκμεταλλευτεί κανένας πονηρός, αλλά και διότι ο πιτσιρικάς είναι σκανταλιάρης. Μπουρδελιάρης. Ο ατίθασος.
Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στους βιογράφους του γκομενάκια Μότσαρτ. Κάποιος Πάολο Κατελάνι, λέκτωρ μουσικής στο πανεπιστήμιο της Βενετίας, μετά από έρευνες, υποστήριξε τον Δεκέμβριο του 2000 πως διαπίστωσε το εξής: Στην Βενετία κι όταν ήταν 15 χρονών ο Βόλφανγκ άφησε… απογόνους.
Το τρομερό παιδί γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ Σεπτέμβριο του 1756 και πράγματι, δεν αμφισβητείται αυτό, έκανε ένα μήνα στην πόλη των δόγηδων Φεβρουάριο του 1771, με τον πατέρα του πάντα, με σκοπό να δουν το περίφημο καρναβάλι. Τι ανακάλυψε ο λέκτορας Κατελάνι; Ότι σύμφωνα με παλαιά κιτάπια ληξιαρχείου της ενορίας τάδε δηλώθηκε θάνατος βρέφους πέντε μηνών, με το όνομα Τζιάκομο Γκασπάρο Μότσαρτ, τον Ιούνιο του 1819. Βρήκε κι άλλο δηλωμένο θάνατο αγοριού, αυτού σε ηλικία έξι ετών, με το όνομα Προσντόσιμο Μότσαρτ, τον Σεπτέμβριο του 1821.
Και τα δυο αγόρια είχαν μητέρα κάποια Πηνελόπη Μότσαρτ, η οποία κατά τον ερευνητή σίγουρα ήταν εγγονή του Μότσαρτ, ο οποίος πέθανε 35 χρονών το 1791, σα σήμερα 5 Δεκεμβρίου. Στη φώτο, ο Τομ Χαλς είναι ο Μότσαρτ στη βραβευμένη ταινία Αμαντέους του Μίλος Φόρμαν, το 1984.
Διαβαστε ακομα: