Η απόφαση είναι απόφαση, και προβλέπει πρόστιμο χρηματικό όποιος συλλαμβάνεται στο τιμόνι χωρίς να είναι δεμένος με το λουρί. Αμολύθηκαν όλοι να τοποθετήσουν το εργαλείο στο αμάξι τους. Ουδείς Έλλην είπε ότι πάρθηκε το μέτρο για την προστασία τους. Για να σωθούν ζωές. Για να μετριαστεί η σωματική ζημιά σε περίπτωση αυτοκινητικού δυστυχήματος. Όλοι σκέφτηκαν την… κονόμα του υπουργού. Ότι, δηλαδή, βρήκε αυτό το κόλπο για να κάνει την αρπαχτή του, από την προμήθεια στην αγορά και τοποθέτηση ζώνης σε χιλιάδες Ι.Χ.
Ξένο πράμα για το ελληνοπούλο η ζώνη στο κάρο. Περίεργο ήταν να βλέπουν στο σινεμά ή στην τηλεόραση τον Αμερικάνο και τον Ευρωπαίο να δένεται πριν ξεκινήσει να οδηγάει. Όχι ακριβώς, πρώτα φορούσε τη ζώνη και μετά έκλεινε την πόρτα του αυτοκινήτου. Πρώτα το χέρι στη ζώνη και μετά στη μίζα. Ακόμα κι αν θα πήγαινε απέναντι στον γείτονα.
Όχι απλά δεν θεωρούσε απαραίτητη τη ζώνη ασφαλείας ο νεοέλληνας, την αισθανόταν σα να ήταν φυλακισμένος. Σα να οδηγούσε στενάχωρα. Και τι έκανε; Έβαζε παραμύθι τη ζώνη επάνω του, αλλά δεν την κλείδωνε. Για να μην τον σταματήσει ο τροχονόμος και του κόψει κοστούμι. Για να αποφύγει το πρόστιμο.
Γιατί θυμήθηκα την ιστορία με την… επιβολή της ζώνης στον οδηγό; Να δοθεί μια εξήγηση γιατί πολλοί Έλληνες δεν πειθάρχησαν στα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Επειδή ο Ρωμιός ακόμα έχει ταυτίσει την κρατική εξουσία με την οθωμανική κατοχή. Επειδή κρατάει πάντα μια αμφισβήτηση στο γκουβέρνο. Επειδή δεν έχει διδαχθεί κοινωνικά ότι η αληθινή έννοια της ελευθερίας είναι συνυφασμένη με την πρακτική του ορίου, των ορίων. Διαφορετικά, η ελευθερία θα ανταγωνιζόταν την έννοια της λέξης Ασυδοσία.
Διαβαστε ακομα: