Πόσοι πήραν στα σοβαρά εκείνον που μόλις πριν κάποιες δεκαετίες, δηλαδή στο κοντινό παρελθόν, είχε προβλέψει πως θα έχει επιτυχία ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σαν κι αυτό του Big Brother. Στην εποχή μας συντελούνται απίθανες εξελίξεις, που τις περνάμε στο ντόκου, μάλλον. Ο κάθε πίτουρας, η κάθε τιποτένια ανεβάζει φωτογραφίες από τη… συγκλονιστική της ζωή, που λες έχει κινηματογραφικό ενδιαφέρον και τις… μοιράζεται με φίλους, γνωστούς κι άγνωστους.
Στο θέμα μας είμαστε, στο Big Brother. Τα σόσιαλ μήντια έχουν ”αδελφοποιήσει” ανύπαρκτους με άλλους με τους οποίους δεν μεγάλωσαν μαζί στην γειτονιά, δεν πήγαν στο ίδιο σχολείο, δεν γνωρίστηκαν στην ίδια εργασία, δεν βρέθηκαν τυχαία σε γκρουπαρισμένο ταξίδι αναψυχής. ΚΙ όταν λέμε ανύπαρκτους εννοούμε ανθρώπους που δεν έγιναν επώνυμοι, δηλαδή ονομαστοί, διάσημοι ως ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, παρουσιαστές, πολιτικοί, γιατροί.
Βλέπουν κάποια 25χρονη στο σουπερμάρκετ ή σε τράπεζα και όλοι περιεργάζονται την παρουσία της. Την γνωρίζουν από τη συμμετοχή της σε… reality, σε κάποια μαλακία τύπου Big Brother. Τόσο φτήνηνε ο κόσμος. Να ασχολείται, να εντυπωσιάζεται από μια ανύπαρκτη, μια σαχλή ίσως άγνωστη τους. Λάθος! Δεν σκάρτεψε ο κόσμος. Πάντα ήταν της πλάκας ο κόσμος. Απλά τη φτήνια, τη ρηχότητα του, την ανέδειξαν τα social media, τα ελεεινά προϊόντα της αγίας τεχνολογίας.
Big Brother. Δεν παρακολουθεί ο κόσμος, μιλάμε για τον κόσμο, όχι τον κοσμάκη, τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, τον ψαγμένο τραγουδιστή σε τούτο και το άλλο είδος μουσικής, αλλά αυτόν που δεν τον ξέρουν ένα τετράγωνο πέραν από το σπίτι του. Και αφού τον φάνε στη μάπα, θα τον αντιμετωπίζουν, κόσμος και ΜΜΕ, σα φιρματο άτομο. Και θα γράφουν τα νέα του, αν πέθανε η γιαγιά του, αν φόρεσε νέο μαγιώ. (Στη φώτο, από το βρετανικό Big Brother)
Διαβαστε ακομα: