Ο τελικός δεν μας ικανοποίησε. Και οι δυο ομάδες, Μπάγερν και Παρί απογοήτευσαν, δεν τους βγήκε το παιχνίδι και είμαστε χαμένοι. Η μια αντίπαλος κέρδισε, αλλά έχασαν όσοι αδιαφορούν για το ποια έγινε η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Δεν λέει κάτι, εννοώ πως δεν αποζημιωθήκαμε από την απουσία ποιοτικού και θεαματικού ποδοσφαίρου από το αν ”δικαίως” το σήκωσε η Μπάγερν.
Χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό γκολ έγινε αρχές του β΄ ημιχρόνου και η Παρί ποτέ δεν μπήκε στον αγώνα. Δεν αντέδρασε, Δεν έδειξε πραγματική βούληση να ισοφαρίσει.
Κι όμως, ακόμα κι ένας ”αδιάφορος” τελικός, με φτωχή ποδοσφαιρική δράση, έχει τις ”δικές” του αξιοσημείωτες λεπτομέρειες. Ο 24χχρονος σκόρερ Κομάν (φώτο) είναι ”παιδί της Παρί”. Ανατράφηκε και αντρώθηκε στα φυτώρια του γαλλικού κλαμπ. Και παρ’ ό,τι φόρεσε τη φανέλα της σε ματς πρωταθλήματος σε ηλικία 16 ετών και 8 μηνών, βρέθηκε ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους.
Επαγγελματισμός! Η οικονομική πρόταση της Παρί το 2014 να υπογράψει συμβόλαιο δεν ικανοποίησε το μαυράκι από την Γουαδελούπη κι αυτός διάλεξε από τις προτάσεις άλλων ομάδων εκείνη της Γιουβέντους. Κι από Ιταλία το 2015 δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν, από την οποία αποκτήθηκε το 2017.
Επαγγελματισμός! Με πνεύμα επαγγελματισμού ενεργούν οι ΠΑΕ και οι ποδοσφαιριστές. Ο καθένας για πάρτη του. Κι αυτό είναι υγεία. Τον συναισθηματισμό και τον οπαδισμό τον αφήνουν στην εξέδρα. Ποιος, λοιπόν, ο λόγος να υπάρχουν ακαδημίες που παράγουν ποδοσφαιριστές; Γιατί κάποιος Κομάν να αναδεικνύεται π.χ. στην Παρί και με δικό του γκολ να χάνεται η κούπα της Ευρώπης;
Υποχρεωμένες από τις διεθνείς συνομοσπονδίες FIFA και UEFA είναι οι ΠΑΕ να διατηρούν, μάλιστα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τμήματα υποδομών ακόμα και για πιτσιρικάδες ηλικίας με μονοψήφιο αριθμό. Από τα έξι χρονών ”σπούδασε” στο ”κολέγιο ανηλίκων” της παριζιάνικης ομάδας ο Κίνγκσλαιη Κομάν, Για το προϊόν ποδόσφαιρο ενδιαφέρονται περισσότερο ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, παρά οι ποδοσφαιρικές εταιρείες, οι οποίες μόνον επενδυτικά δεν αντιμετωπίζουν τις ”ακαδημίες” τους.
Διαβάστε ακόμα: