Δεν περνάει μέρα να μη φάμε στη μάπα ένα άγριο έγκλημα. Τι να έπαθε ο άνθρωπος κι έφτασε σε τούτη τη φρίκη; Να διαπράξει βαρβαρότητα την οποία, τελικά, πληρώνει και ο ίδιος. Θύμα το θύμα του, θύτης και θύμα ο εγκληματίας. Γιατί, όμως, να απορεί κανείς και για το πιο απίθανο έγκλημα, όταν η περπατησιά του δίποδου από καταβολής είναι συνΥΦΑΣΜένη στο αίμα. Το ρούχο του, από δέρμα ζώου μέχρι ΥΦΑΣΜΑ βιομηχανίας, το λεκιάζει με τη βία του. Βίος στολισμένος με βία.
Και στους αιώνες πέφτει το μέγα ερώτημα το οποίο έχει βασανίσει φιλοσόφους, ο άνθρωπος είναι καλός ή κακός; Δυο είναι οι απαντήσεις. Ο άνθρωπος είναι καλός, είναι και κακός, η πρώτη. Ο άνθρωπος δεν είναι καλός, ούτε κακός, η δεύτερη. Εδώ τελειώνει η κουβέντα.
Για να περιοριστούμε στην μετά Χριστό Ευρώπη, όλα τα μεγάλα της μυαλά ψάχτηκαν, ”Καριόλης είναι ο άνθρωπος ή από τη φύση του καλός;” Φωτισμένοι φιλόσοφοι, σχολές φιλοσοφίας έχουν καταθέσει το απόσταγμα της μονάκριβης σκέψης τους για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Είπαμε. Οι απαντήσεις είναι δυο. Κι αν δεν φθάνουν να καλύψουν το ερώτημα, ας προστεθεί μια τρίτη αλήθεια: Ο άνθρωπος είναι ικανός για το χειρότερο του χειρότερου.
Περιττό να αναλύσουν το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Το ποιο είναι το ψυχογραφικό πορτραίτο του αιώνιου ανθρώπου το έχει καταδείξει ο ίδιος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτός είναι. Δεν είναι άλλος. Μιλάμε γενικά για τον άνθρωπο, όχι για έναν, για κάποιον. Τι ψυχή κρύβει ένας συγκεκριμένος εγκληματίας, ο οποίος με τις σκέψεις και τις πράξεις του κάνει την υπέρβαση, πέραν από τα καταγεγραμμένα όρια του μέσου ανθρώπου.
Απάντηση στο ερώτημα, αν από την κοιλιά της μάνας του είναι καλός ή κακός ο άνθρωπος, δίνει η γέννηση των Θρησκειών, οι οποίες βγήκαν στο σεργιάνι για να συγκρατήσουν το Θηρίο, όχι να υμνήσουν τους Θεούς. Με το γράμμα Θ αρχίζουν και οι τρεις λέξεις, Θεός, Θηρίο, Θρησκεία. Ξεπερνάμε την εν λόγω λεπτομέρεια… Οι θρησκείες και οι νόμοι την ίδια σκοπιμότητα υπηρετούν, πως να κάνουν ζάφτι τον άνθρωπο. Ίδια και η δουλειά των δικαστών και χωροφυλάκων του κράτους, μ΄αυτή των αρχιερέων της θρησκείας. Στη γη υπάρχουν οι φυλακές και τα πρόστιμα, στους ουρανούς ο παράδεισος για τους καλούς. η κόλαση για τους καριόληδες.
Διαβάστε ακόμα: