Αν χρειαζόταν να επιλέξω μια προσωπικότητα του ποδοσφαίρου, η οποία προσφέρεται να γράψει κανείς τη βιογραφία του, το πρώτο όνομα στη γλώσσα μου θα ήταν… Μπέλα Γκούντμαν. Μυθιστορηματική η ζωή του, με συναρπαστικά επεισόδια στα γήπεδα, χαρακτήρας περίεργος και απρόβλεπτος εντελώς. Σαν προπονητής δούλεψε σε 22 ομάδες, σπάνια έμενε περισσότερο από μια σαιζόν και το πρώτο που συζητούσε ήταν τα φράγκα. Πόσα θα μου δίνετε; Και ήταν σκληρός διαπραγματευτής ο εβραίος από την Ουγγαρία.
Με προπονητή τον Μπέλα Γκούντμαν η Μπενφίκα κατέκτησε τα δυο κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης. Το 1961 με 3-2 επί της Μπαρτσελώνα και το 1962 με 5-3 επί της Ρεάλ. Ζήτησε περισσότερα χρήματα, αλλά η Μπενφίκα αρνήθηκε να ικανοποιήσει την απαίτηση του προπονητή. Α, έτσι μου ξηγείστε, εμένα του προπονηταρά, τα πήρε στο κρανίο ο Γκούντμαν και την… καταράστηκε την μεγαλύτερη ομάδα της Πορτογαλίας.
Δεν γράφουμε σενάριο για ταινία, είναι η πραγματικότητα. «Δεν θα πάρετε ευρωπαϊκή κούπα ούτε σε εκατό χρόνια, ρε, καρμίρηδες, άϊ σιχτίρ… ». Η κατάρα κρατάει ακόμα!!! Από τότε η Μπενφίκα έχει φτάσει οκτώ (αριθμός 8) φορές σε τελικό κυπέλλου Ευρώπης και πάντα χάνει. Δεν έχει σταυρώσει κούπα ευρωπαϊκή. Το 2013 χάνει τον τελικό του ΟΥΕΦΑ από την Τσέλσυ με 2-1 και γκολ που δέχεται στο 93. Το 2014 δεν καταφέρνει να σκοράρει, επίσης στον τελικό ΟΥΕΦΑ, με την Σεβίλη και αφού έληξε 0-0 και η παράταση, χάνει την κούπα στα πέναλτυ 4-2, σα σήμερα 15 Μαίου.
Επαναλαμβάνω. Δεν γράφουμε σενάριο, για σήριαλ και πρωταγωνιστή τον Γκούντμαν (1899- 1981), ο οποίος φορούσε μεταξένιες φανέλες όταν ήταν ποδοσφαιριστής. Για να σπάσει την κατάρα του, ρε, γαμώτο, η Μπενφίκα το 1965 ξαναπήρε προπονητή τον Ουγγροεβραίο. Αυτός, όμως, το κρατούσε μανιάτικο και δεν ”έλυσε” την κατάρα, η οποία θα σπάσει το 2062.
Το 1990 ο μέγας Εουσέμπιο πήγε στην Βιέννη και προσκύνησε στον τάφο του Μπέλα Γκούντμαν. Επιτέλους, να σταματήσει το κακό, σε έξι τελικούς Ευρώπης η Μπενφίκα να κάνει συλλογή τα μετάλλια του φιναλίστ, όχι του νικητή. Ο Γκούντμαν, όμως, τίποτα, χωμένος μέσα στον τάφο επέμενε να μη συγχωρεί την Μπενφίκα, αν δεν περάσει αιώνας.
Από πατέρα και μητέρα χορευτές- και ο ίδιος ξεκίνησε για χορευτής- την κοπάνησε από στρατόπεδο ”εργασίας” των ναζί για Εβραίους ο τυχοδιώκτης και κοσμογυρισμένος Γκούντμαν έκανε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Ήταν προπονητής στο ΑΠΟΕΛ το 1953 και στον Παναθηναϊκό το 1967.
Διαβάστε ακόμα: