του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Τι κοινό έχουν ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης και ο φοβερός αρχιπειρατής Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα. Έχουν κοινή καταγωγή από τη Γέρα Μυτιλήνης. Ο Ελύτης, γιος του Λέσβιου βασιλιά των σαπουνιών Αλεπουδέλλη, έγραψε τα ωραιότερα ποιήματα του, αγναντεύοντας τη θάλασσα στον πανέμορφο κόλπο, εκεί που ο Μπαρμπαρόσα, γιος της χριστιανής Ελληνίδας Κατερίνας Γιακούπογλου Χιζίρ, από τον Παλαιόκηπο, είδε το πρώτο φως του ήλιου.
Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι και ο πατέρας του Μπαρμαρόσα (εικόνα) ήταν Έλληνας γενίτσαρος και καταγόταν από τα Γιαννιτσά. Ο Μπαρμπαρόσα, που θα πει Κοκκινογένης, ήταν ο κατ’ εξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά μπεηλέρ μπέης, δηλαδή αρχιμπέης του Αιγαίου, ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα.
Κατά τη διάρκεια των κατακτητικών και αρπακτικών επιδρομών του ο Μπαρμπαρόσα (1475-1546) έστειλε τους Τούρκους και Αλγερινούς πειρατές του, ενάντια πολλών νησιών του Αιγαίου, ειδικά στις Κυκλάδες καθώς και στα Κύθηρα, στην περιοχή του Τσιρίγου. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των νησιών, σύμφωνα και με τη δημοτική ποίηση.
Ήλιε, που βγαίνεις το ταχύ, σ’ ούλον τον κόσμο δούδεις
σ’ ούλο τον κόσμ’ ανάτειλε, σ’ ούλη την οικουμένη,
στω Μπαρμπαρέσω τις αυλές, Ήλιε μην ανατείλεις
κι αν ανατείλεις, Ήλιε μου, να γοργοβασιλέψεις,
γιατ’ έχουν σκλάβους όμορφους, πολλά παραπονιάρους
και θα γραθού οι γιαχτίδες σου που τω σκλαβώ τα δάκρυα
(Δημοτικό κρητικό τραγούδι)
”Μπαρμπαρόσα” ονόμασαν οι Τούρκοι το ερευνητικό σκάφος που έκανε γεωφυσικές έρευνες στα κοιτάσματα της Κύπρου. Το ίδιο όνομα είχαν δώσει και οι Γερμανοί στην επιχείρηση κατάληψης της Ρωσίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καμιά πολεμική επιχείρηση, ελληνική κι όχι, θα βαπτιστεί ποτέ ως ”Ελύτης”. Από το όνομα του ποιητή που γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1979 και πέθανε το 1996, σα σήμερα 18 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμα: