Παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στη δισκοβολία. Χοντρούλα, αφράτη και κάτασπρη. Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου, Σεπτέμβριος 1969, στάδιο Καραϊσκάκη. Αμολιέμαι στα παραλιακά ξενοδοχεία, στις αποστολές των ομάδων. Μόλις έκανα τα πρώτα βήματα στη δουλειά. Σκοπός να πάρω συνεντεύξεις από τις αμαζόνες του στίβου, για το περιοδικό ”Γυναίκα”. Είναι κανονικές γυναίκες τα κορίτσια που γυμνάζονται όπως οι άντρες; Σκέπτονται θηλυκά, συμπεριφέρονται ερωτικά, στο σπίτι μαγειρεύουν; Τέτοια πράγματα. Εποχή που το ντόπιγκ δεν έχει μεταλλάξει τη φιγούρα της γυναίκας του πρωταθλητισμού.
Μέσα στις κοπέλλες που μίλησα και η Δυτικογερμανίδα Λίζε Βέστερμαν. Η παχουλή με το φτωχό στήθος. Σχεδόν την ερωτεύθηκα, για τις απαντήσεις της στις ερωτήσεις μου, τον τρόπο που μιλούσε, την ηρεμία στο βλέμμα της. Και σεξουαλικά την πόθησα, όταν την άλλη μέρα την συνάντησα με μπικίνι στην παραλία, στα Αστέρια της Γλυφάδας, παρέα μ’ άλλους αθλητές, Γερμανούς, Πολωνούς, Άγγλους, Ιταλούς και σία. Παρά τα κιλά της και το νερουλό, καθόλου ελκυστικό στήθος της, η Βέστερμαν κυκλοφορούσε εντελώς ακομπλεξάριστη.
Πρόσφατη επιστημονική έρευνα αγγλικού πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας. Δείγμα 18.451 γυναικών μέσης ηλικίας 34 χρονών από 40 χώρες. ”Οι 7 στις 10 γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες με το στήθος τους. Είναι κοινωνικό πρόβλημα αυτό, σοβαρή πηγή ανησυχίας, με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, οι οποίες δεν έχουν συμβιβαστεί με το μέγεθος του στήθους τους”- το συμπέρασμα της έρευνας.
– Οι μισές (48%) γυναίκες θα ήθελαν μεγαλύτερο.
– Μια στις τέσσερις μικρότερο.
– Δεν έχουν πρόβλημα με το μέγεθος το 29% των γυναικών.
Ποια ακριβώς αρνητικά συναισθήματα προκαλεί το μικρό στήθος; Άγχος, ντροπή, ενόχληση. Σαν τους άνδρες με μικρό πέος, με καράφλα. Κάποιοι το ξεπερνούν, κάποιοι όχι.